Založ si blog

Bašternák post coitum

Plné médiá pánov poslancov Matoviča a Rajtára s plnou hubou Kaliňáka. A dôvodom plnej huby Kaliňáka je nejaký pán Bašternák, ktorého pred nejakým mesiacom verejnosť nejako zvlášť neregistrovala a ani sa ním nejako zvlášť nezaoberala.

Odvtedy sa stalo toho dosť, moc, ba až príliš. Páni poslanci Matovič a Rajtár si veru servítku pred papuľky nedávali a Kaliňáka s Bašternákom označili mnohými prívlastkami, ktoré sa najlichotivejšie dajú pomenovať ako nelichotivé. Čo sa pána ministra Kaliňáka týka je to viacmenej v poriadku. Je osobou verejne činnou a ako taký musí zniesť takmer všetko svinstvo, čo naňho nakydajú. Trochu horšie je to však v prípade pána Bašternáka, ktorý osobou verejne činnou nie je.

Posvätnou kravou nášho právneho systému je takzvaná prezumpcia neviny. Čo vo veľmi všeobecnej skratke znamená, že ani o masovom vrahovi, ktorý v priamom televíznom prenose vyvraždí podhorskú osadu, nesmiete povedať, že je masový vrah. Dozvedieť sa o ňom smiete len že jeho inicály sú povedzme Q.W. Nesmie o ňom nik prezradiť, že má hrbatú ženu, že v detstve trhal muchám krídelká a nosí topánky číslo 42. Až dovtedy, kým to o ňom nepovie súd. Zároveň to znamená, že dôkazy o jeho masovom vraždení musí predložiť ten, kto ho za tú masovú akciu žaluje.

V prípade pána Bašternáka sme ešte do finálneho štádia nedospeli, žiadny z nelichotivých prívlastkov používaných dvojicou poslancov ešte nebol súdom potvrdený, ergo popoťahovanie pána Bašternáka v médiách môže mať kadejaké dohry. Voči páriku poslancov a koniec koncov i voči médiám. Posmrdkáva to totiž porušením ľudských práv zakotvených v najvyššom zákone štátu, v ústave. Čo teda Ústava Slovenskej republiky v článku 19 píše:

(1) Každý má právo na zachovanie ľudskej dôstojnosti, osobnej cti, dobrej povesti a na ochranu mena.

(2) Každý má právo na ochranu pred neoprávneným zasahovaním do súkromného a rodinného života.

(3) Každý má právo na ochranu pred neoprávneným zhromažďovaním, zverejňovaním alebo iným zneužívaním údajov o svojej osobe.

A to je asi tak všetko o zásahoch do práv pána Bašternáka, no ani zďaleka to nemusí byť všetko čo sa dôsledkov pre poslanecké duo a všetečné médiá týka. Porušovanie ľudských práv môže mať totiž extrémny dopad na bankové konto strán, ktoré by pán Bašternák z tohto titulu mohol žalovať a s pravdepodobnosťou blízkou istote ich aj žalovať bude. Požadovaná suma? Držme sa pri zemi, žeby miliónik?

Toto konštatovanie sa nijako nedotýka postavenia pána Bašternáka v kauze nadmerného odpočtu DPH. Ja nemám nárok obviňovať ho, súdiť ho, ba ani popravovať ho. Na to sú tu iní, kompetentní – čím, samozrejme, nemyslím ani poslancov, ani novinárov. Môžem povedať len toľko, že v base by nemal sedieť ani o minútu dlhšie ako si zaslúži. A keď už želám, tak zaželám aj pánom poslancom a médiám – aby za porušenie ľudských práv pána Bašternáka neplatili ani o cent viac, ako si tiež plným právom zaslúžia a vysúdia.

Každodenné haiku XXX

27.03.2024

Bol veterný deň. Podvečer je sfarbený do karmínova. Použitý obrázok je z verejne prístupných zdrojov. Jeho nekomerčné použitie je v súlade s §§37, 38 a 39 Autorského zákona 185/2015 Z.z. © spozabukakuk

Každodenné haiku XXVIII

24.03.2024

Hľa, ochranári! Toto spáchal lykožrút s vašou pomocou. Použitý obrázok je z verejne prístupných zdrojov. Jeho nekomerčné použitie je v súlade s §§37, 38 a 39 Autorského zákona 185/2015 Z.z. © spozabukakuk

Každodenné haiku XXVII

23.03.2024

Malé Karpaty pod hradbou temných mrakov. Prísľub mokrých dní. Použitý obrázok je z verejne prístupných zdrojov. Jeho nekomerčné použitie je v súlade s §§37, 38 a 39 Autorského zákona 185/2015 Z.z. © spozabukakuk

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 08:14

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 360
Celková čítanosť: 1895343x
Priemerná čítanosť článkov: 5265x

Autor blogu