Založ si blog

Nesvätá Trojica

„Kruté dátumy“ chcú byť seriálom o udalostiach, ktoré síce výrazne a drasticky ovplyvnili dejiny, no nie sú všeobecne príliš známe.

Motto: Tu riekol Oppenheimer: „Buď svetlo!“ a bolo svetlo. A nastal večer a nastalo ráno, deň posledný.

No hovorme o dni prvom. O 16. júli 1945, zajtra to bude smutné 71. výročie. O dni, kedy bola prvý raz vyskúšaná atómová bomba s bohabojným názvom Trinity. Teda Svätá Trojica. Aby ju o pár dní nato do trojky doplnili aj kamaráti Fat Man a Little Boy a menu Trinity tým pridali rúhavé krvavé zafarbenie.

Vedecký pokrok? Veľký krok pre ľudstvo? Možno. Ale po 9. auguste 1945 už len minimum krokov pre viac ako 150 000 obyvateľov Hirošimy a Nagasaki, ktorí sa do Oppenheimerovho žiarivého svetla zadívali. Pre väčšinu z nich to bola posledná vec, ktorú v živote videli.

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

hazard, hracie automaty, vyherne automaty

Poslanci schválili úplný zákaz pôsobenia herní a kasín na území Banskej Bystrice

23.04.2024 18:38

Mestskí poslanci posledných viac ako desať rokov pravidelne diskutovali o regulácii hazardných hier, ale nikdy ich úplne nezakázali.

Peter Náhlik

Parlamentný výbor chce od poslanca Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

23.04.2024 17:45

Mal by vysvetľovať, prečo neuviedol v majetkovom priznaní za rok 2022, že vlastní vilu v Bratislave.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1909569x
Priemerná čítanosť článkov: 5246x

Autor blogu