Založ si blog

Ako sa manipulujú prieskumy

Ak chcete poznať manipulatívne postupy uvedené v titulku, tak sa treba obrátiť na agentúru Focus pána Martina Slosiarika. Za jeho posledný prepytujem prieskum by sa musela červenať i divá sviňa. A to tak, že by červeň bola viditeľná i spod hustých čiernych štetín.

I ja som si trochu zamanipuloval. Základná poučka manipulátora totiž hovorí, že manipulatívne tvrdenie treba strčiť hneď do úvodu a že korektný postup, kedy by tvrdenie malo predstavovať až záver odôvodnený argumentami, je len pre poserútky. Keď však môžu manipulovať iní, tak prečo by som mal o ten pôžitok prísť i ja?

Ale k veci: agentúra FOCUS uskutočnila v dňoch 11.8. – 16.8.2016 prieskum verejnej mienky pod názvom Spokojnosť s výkonom úradu zo strany najvyšších ústavných činiteľov. Komentoval ho mienkotvorný denník SME a jeho plné znenie je k dispozícii TU. To, že týždenná práca niekoľkých desiatok či stoviek anketárov je prezentovaná na úbohých dvoch stranách, veľkoryso komentovať nebudem. Nebudem komentovať ani konkrétne výsledky prieskumu, aby som nebol obvinený z nadŕžania niekomu z hodnotených. Aj keď neskrývaný otvorený vzťah k pánu prezidentovi mi tlačí do klávesnice otázku, či by niekto z ľudí pozitívne hodnotiacich jeho činy bol schopný aspoň jednu z jeho aktivít pomenovať.

V čom je teda prieskum zavádzajúci? Nie, nebojte sa, nebudem tu strašiť presnými súčtami percentuálnych údajov vycucaných z … prsta? Napíšem to tak, aby to pochopil aj matematik, ktorý s týmto exaktným školským predmetom sekol hneď po zvládnutí malej násobilky. V prieskume sú totiž udávané názory sympatizantov politických strán. Zo súčtov percent je ale zrejmé, že počty sympatizantov nie sú odvodené od výsledku posledných parlamentných volieb. Teda popri prieskume názorov na kvalitu výkonu funkcie musel súbežne prebiehať aj prieskum preferencií jednotlivých strán, ktorý evidentne dosiahol úroveň červenania sa divej svine spomenutej v úvode. Chýbajú v ňom názory priaznivcov politickej strany zastúpenej v parlamente (#Sieť) a dvoch politických strán, ktoré majú do parlamentu veľmi blízko (KDH a SMK). Napriek poklesu preferencií je v ňom však spomenutá strana Borisa Kollára, jej aktuálnu popularitu si dovolím amatérsky odhadnúť na úrovni nebohej SDKÚ-DS. Aj medzi bratmi, je tu vynechaný názor odhadom cca 12-15% voličov.

Pre nematematikov a iných nepriateľov percent: bol vynechaný názor každého siedmeho-ôsmeho občana nad 18 rokov.

Dosť by ma zaujímalo kde je tento nový prieskum preferencií politických strán dostupný, pretože do nadmerného XXL rozsahu dvoch strán uvádzajúcich výsledok práce Focusu sa z neznámych dôvodov nedostal. Zato výstupov z neho v podobe neoverených násobkov neoverených čísel je tam ako hadov. Alebo ako divých svíň, to bude pre tento článok štýlovejšie prirovnanie.

Záver? Asi by sa hodilo nejaké otrepané klišé o štatistike, napríklad výrok pripisovaný Winstonovi Churchillovi a šírený Josephom Goebbelsom:. Neverím žiadnej štatistike, ktorú som sám nesfalšoval.

Každodenné haiku XXIII

18.03.2024

Tráva zbujnela, rozrástla sa do výšky. Prišiel čas kosiť? © spozabukakuk Použitý obrázok je z verejne prístupných zdrojov. Jeho nekomerčné použitie je v súlade s §§37, 38 a 39 Autorského zákona 185/2015 Z.z.

Každodenné haiku XXII

17.03.2024

Ružový súmrak prifarbí kvet sakury i magnólie. © spozabukakuk Použitý obrázok je z verejne prístupných zdrojov. Jeho nekomerčné použitie je v súlade s §§37, 38 a 39 Autorského zákona 185/2015 Z.z.

Každodenné haiku XXI

16.03.2024

Spln mesiaca rozžiari noc milencom i vlkolakom © spozabukakuk Použitý obrázok je z verejne prístupných zdrojov. Jeho nekomerčné použitie je v súlade s §§37, 38 a 39 Autorského zákona 185/2015 Z.z.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 354
Celková čítanosť: 1889992x
Priemerná čítanosť článkov: 5339x

Autor blogu