Založ si blog

Pagáčiky Matovičovej babičky

Nedeľné vydanie relácie V politike na TA3 bolo zaujímavé. Odporúčam pozrieť si ho celé, no tento blog sa týka len môjho obľúbeného politika, pána M. Na videu je viditeľný zhruba od 33:20 do 01:04:00 a jeho prezentácia šťavnatých vulgarizmov na kadekoho okrem seba je naozaj pozoruhodná.

Zaujali ma dve veci, obe by ľahko mohli zostať bez povšimnutia. Prvá – pán Matovič úplne otvorene a bez akýchkoľvek hemungov na plnú hubu povedal, že na voličov Smeru-SD kašle. Nuž, možno by si mal pán poslanec uvedomiť, že má záujem o voličské hlasy. O všetky voličské hlasy – ktorých najviac môže získať práve od Smeru. Takýmito vyjadreniami však veľa priaznivcov zo smeráckeho košiara nevyženie. A ak si uvedomíme, že už stihol proti sebe poštvať voličov Mostu, SNS, Siete, KDH a ktovie koho ešte, tak budúce možné prírastky voličských hlasov môže čakať predovšetkým zo stáda SaS. Čo jeho perspektívneho koaličného partnera asi nepoteší.

Druhá otázka je oveľa kurióznejšia. Niekde okolo 59.minúty videa sú spomínané náklady na usporiadanie protestov pred Bonaparte. A pán Matovič tam hovorí (popri zľahčovaní výdavkov), že na mítingy im prispela staršia 70-ročná pani nejakou tisíckou pagáčikov, ktoré vlastnoručne upiekla. Skúsme to porovnať s „Kaliňákovým kešom“, ktorý spomínal v úvode svojho vystúpenia. Urobme pokus na jeho dobrotivej babičke, ktorá napiekla tých 1000 pagáčikov pre udatných vyhladovaných bonapartistov:

z 1 kg surovín (múka plus zemiaky, alebo oškvarky či syr, alebo bryndza) sa podľa receptov dostupných na internete upečie asi 40-50 kusov pagáčov. Okrem uvádzaných surovín treba do spomenutého množstva použiť cca 0,2-0,3 litra mlieka a dve vajíčka.

Ak to prepočítame na 1000 kusov pagáčikov, tak dobrotivá babička spotrebuje cca 20 kg múky a prísad do nej, 4 litre mlieka, 40 vajec a iné drobnosti. Aby to stihla napiecť musela žhaviť rúru celú noc, jedna várka sa pečie cca 30 minút a pochybujem, že babička má doma veľkokapacitnú pekársku pec. Okrem toho prajná babička tých dvadsať kíl pagáčov potrebuje na protesty aj nejako dopraviť – ako to staršia dôchodkyňa len tak mirnix-dirnix urobila?

Keď sa nad tým zamyslíme (ako sa nezamyslel pán M.), tak zistíme, že táto dobrotivá babička musela byť modelom odvodeným od prototypu babičky opísanej Boženou Němcovou v jej klasickom diele. Pogratulujme pánu M. k takýmto zapáleným voličom – entuziastom.

Pán Matovič urobil onehdá jednen zaujímavý pokus, do parlamentu dovliekol množstvo papiera zodpovedajúce 12 miliónom eur. Bolo to užitočné predstavenie, dalo ľuďom možnosť reálneho porovnania čísel na papieri a hmotnosti, ktorá tým číslam na bankovkách prislúcha. Teraz vystavujem pána Matoviča veľmi podobnému porovnaniu – porovnaniu čísla, ktoré vypustil z papuľky, a obyčajnej pagáčovej hmoty, ktorá je za tým číslom skrytá. Pán Matovič je však na takéto smiešnosti zvyknutý, už iné cifry zmietol zo stola (vlastne zamietol pod koberec) s odkazom, že ide o vtip. Nazvime však tieto vyjadrenia inak, primeranejším menom: klamstvo.

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

europarlament, európsky parlament, eú, vlajky

Mimovládne organizácie píšu do Bruselu, chcú nezávislú a slobodnú RTVS

24.04.2024 13:02

Otvorený list, pod ktorý sa podpísalo viac ako 68-tisíc občanov Slovenska, smeruje poslancom europarlamentu i eurokomisii.

michelko

O zmenách vo Fonde na podporu umenia sa bude hlasovať až budúci štvrtok

24.04.2024 12:18

Presunúť hlasovanie zo stredy na budúci týždeň navrhol šéf parlamentného kultúrneho výboru Roman Michelko (SNS), ktorý je predkladateľom návrhu novely zákona o FPU.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť. Cieľom je znížiť strety s medveďom i škody na plodinách

24.04.2024 11:07, aktualizované: 12:33

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1909739x
Priemerná čítanosť článkov: 5247x

Autor blogu