Založ si blog

Kompjúterové tomografovanie

Zdá sa, že cétéčka predstavujú závažný a zásadný slovenský problém. Aspoň podľa niektorých zástupcov opozície v parlamente, najznámejšími z nich sú exbiela vrana MUDr. Suchánek a pán poslanec Beblavý.

Aktuálne sú v ich zameriavačoch cétéčka žlinské. Pán poslanec Beblavý vyčíslil, že žilinská župa ich kúpou oplieskala nejakých plusmínus 850 000 eur.

Nuž, treba priznať, že aritmetika pánu Beblavému ide a že problém je vcelku triviálny. Spočítajú sa dve čísla a hľa, výsledok je na svete a zdá sa, že je úplne nespochybniteľný. Ako to však u triviálnych problémov v podaní dnešnej opozície býva, zvyknú mať nejaký ten háčik. Ktorý nepovažujú za nutné objasňovať, veď primitívny volič by ho aj tak nepochopil.

V tomto prípade je háčikov niekoľko. Prvý spomenul v diskusiách žilinský župan Blanár. Podmienky tendra boli vopred známe – to má Siemens naozaj problém spočítať si aké rozloženie financií v cenovej ponuke je výhodnejšie? Že navyšovať cenu samotného prístroja na úkor pozáručného servisu je skutkom kontraproduktívnym? Stačilo málo: rozdeliť sumu prístroja na dve časti, jednu uviesť do nákupnej ceny a druhú do servisu. A pán Beblavý nemusel bojovať so zvýšeným adrenalínom vďaka blbosti renomovanej nemeckej firmy.

Druhým háčikom je očividná dampingová hodnota pozáručného servisu. Dvaja neúspešní uchádzači ho ocenili sumou niekoľkých centov… Tú však nik z kritizujúcich nespomenul, asi preto, že cétéčka tých dvoch firiem so servisom za pár centov sa nekazia. Potom je však otázne prečo majú záručnú dobu len dva roky…

Tretím, najzávažnejším hákom, je splátkový klalendár, ktorému sa pán Beblavý širokým oblúkom vyhol. Dva milióny dnes nie sú také isté dva milióny, ako dva milióny o šesť rokov. Ak by totiž platilo, že prachy sú prachy bez ohľadu na splatnosť, tak pán Beblavý má proti sebe jeden silný a prakticky nepriestrelný argument: lízingy, hypotéky, pôžičky ako také. Pri nich sa totiž cena kupovaného produktu predražuje z toho dôvodu, že nie je splatený okamžite, ale s odkladom o niekoľko rokov. A u spoločností, ktoré vo veľkom otáčajú peniaze, je odklad splatnosti ešte oveľa silnejším motívom – peniaze môžu ročne otočiť niekoľko krát a z každej otočky generovať zisk. Aby som nemrhal slovami: veľa ľudí si kupuje auto na lízing, aj keď pri platbe celej sumy naraz by mohli ušetriť (povedzme) 15% nákladov. Z dôvodov, ktoré sú asi pánu Beblavému nezrozumiteľné, to však nerobia.

Pán Beblavý, uverte, že volič vami pokladaný za primitívneho dokáže pochopiť nielen aritmetiku, ale aj úrokové miery…

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1908362x
Priemerná čítanosť článkov: 5243x

Autor blogu