Založ si blog

Koho (ne)voliť?

Do volieb, tých parlamentných, je ešte ďaleko. Otázka z titulku sa preto môže zdať predčasnou, no nástojčivo ju pripomínajú niektoré okolnosti. Napríklad blížiace sa voľby župné. Ale hlavne kauzy.

Áno, Matovič. Prezentujúci sa ako frontman boja za morálne hodnoty, hľadač a zverejňovať káuz i „káuz“, ktorého dostihla jeho vlastná minulosť a skutky nezlučiteľné s jeho vlastnoručne namaľovaným mediálnym portrétom. Karma je sviňa.

Túto okolnosť však – napriek jej vplyvu na verejnú mienku – zanedbajme a venujme sa všeobecnejším faktom a úvahám. Prečo by sme mali voliť Matoviča, prakticky jedinú figúru prezentujúcu „stranu“ OĽaNO? Táto „strana“ nemá členov. Nemá program. Nemá víziu. A to najpodstatnejšie – nemá záujem vládnuť… OĽaNO politicky žije náhodným spôsobom, z chaotického výberu udalostí prehlasovaných za kauzy. Vďaka nevraživosti médií voči vládnej koalícii (predovšetkým voči Ficovi) má každá z týchto „káuz“ širokú publicitu a  prakticky žiadna z nich nemôže skončiť neúspechom. Pretože ich neúspešnému koncu sa buď nevenuje žiadna pozornosť, alebo je maskovaný prehláseniami o tom, že „boli zametené pod koberec“.
Ekonomický život OĽaNO je však úplným protikladom života politického, je mimoriadne sofistikovaný. Milióny zinkasované za volebné výsledky spočívajú na stranníckom účte a jediným problémom je zabezpečenie ich legálneho prevodu na účet rodinnej firmy RegionPress. Vzhľadom na štvorchlapovosť tejto „strany“ sú náklady na strannícky život nulové a dokonca aj významná položka predvolebnej agitácie je len súčasťou spomínaného prevodu bubákov na patričné bankové konto. Medzi voľbami je záujem verejnosti o „stranu“ zabezpečený štvavými článkami v bezplatných inzertných novinách, ktoré sú distribuované do množstva domácností. Bezplatnosť sa však týka iba odberateľov, nie inzerentov. Aspoň raz za čas by im pán Matovič mohol poďakovať za podporu svojej volebnej kampane.

Už som spomenul, že „strana“ OĽaNO nemá záujem vládnuť. A vzhľadom na vymenované skutočnosti – môže sa tomu niekto čudovať? Kladiem preto zásadnú otázku:
Prečo by sme mali dávať svoj hlas „strane“ OĽaNO?

OĽaNO je svojím spôsobom extrém. Uvedomujú si to aj „strany“, ktoré prevzali Matovičovu základnú ideu „nedělat a vydělat“. Strana SaS a „strana“ Sú rodina Borisa Kollára. Minimálna členská základňa, minimálna zodpovednosť, maximálna intenzita pokrikov a maximálny záujem o štátne príspevky za volebný výsledok. A to je tak asi všetko, čo sa dá povedať o mnohodetnej rodinke pána Kollára – je to len nie celkom vydarený Matovičov klon, keď dvaja robia to isté, nie je to vždy to isté. Pánovi Kollárovi však treba priznať jedno prvenstvo – doposiaľ je jediný, kto otvorene prehlásil, že vládnuť nechce.

SaS je trochu iné kafe. Nech slúži saskom ku cti, že raz za uhorský rok prídu do parlamentu s návrhom, ktorý má hlavu i pätu a že sa aspoň naoko seriózne venujú zostavovaniu volebného programu. Ktorý s vrodenou skromnosťou zvyknú prehlasovať za najlepší. Kým však nebude možné overiť si jeho kvality v praxi, tak sa dá považovať len za slohové cvičenie. SaS sa aspoň tvári, že by chcela ísť do vlády – a to tak, že vraj až veľmi. Ale smola, už dopredu prehlasujú, že síce do vlády, ale nie s tým a nie s oným. Čím jednak ignorujú realitu a druhak si vytvárajú seriózne alibi – veď my by sme aj chceli vládnuť a napĺňať svoj skvelý program, no nesmieme sa spreneveriť sľubom, ktoré sme dali voličom. O tom, prečo vôbec podobné sľuby z úst vypúšťajú, sa už v pravicovej spoločnosti nehovorí…

Kladiem teda druhú zásadnú otázku:
Prečo by sme mali voliť „strany“ Sme rodina a SaS? Prečo by sme mali voliť strany, ktoré NECHCÚ VLÁDNUŤ a voľby považujú len za prostriedok pre presadenie vlastných sebeckých záujmov?

Na záver neuškodí (ani ateistom) citát z biblie:

Kniha Jób, 18: 2-3
Dokedy budete hádzať slová? Dobre rozvážte si, potom vravme:
Prečo sme za hovädá pokladaní?

Každodenné haiku XXIII

18.03.2024

Tráva zbujnela, rozrástla sa do výšky. Prišiel čas kosiť? © spozabukakuk Použitý obrázok je z verejne prístupných zdrojov. Jeho nekomerčné použitie je v súlade s §§37, 38 a 39 Autorského zákona 185/2015 Z.z.

Každodenné haiku XXII

17.03.2024

Ružový súmrak prifarbí kvet sakury i magnólie. © spozabukakuk Použitý obrázok je z verejne prístupných zdrojov. Jeho nekomerčné použitie je v súlade s §§37, 38 a 39 Autorského zákona 185/2015 Z.z.

Každodenné haiku XXI

16.03.2024

Spln mesiaca rozžiari noc milencom i vlkolakom © spozabukakuk Použitý obrázok je z verejne prístupných zdrojov. Jeho nekomerčné použitie je v súlade s §§37, 38 a 39 Autorského zákona 185/2015 Z.z.

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 354
Celková čítanosť: 1890029x
Priemerná čítanosť článkov: 5339x

Autor blogu