Založ si blog

Ako sa vyrába demagógia v mienkotvornom denníku

Uhorková sezóna sa nepriaznivo prejavila dokonca aj na úrovni článkov mienkotvorného denníka SME. Človek by povedal, že je ťažko klesnúť pod celoročne prezentovanú úroveň tohto profesionálneho výrobcu pravdy, no stáva sa. Bohužiaľ, až príliš často.

Ako napríklad v tomto článku. To čudo sa síce tvári ako článok prevzatý z TASR, ale pozrime sa na to podrobnejšie a porovnajme – originál článku je tu.  Hneď nás zaujme titulok. Pôvodný:

Legislatívne najaktívnejší poslanci sú Matovič, Jurzyca a Kiššová

No a novotvar zo SME:

Až 30 poslancov Smeru nepodalo zatiaľ žiaden návrh zákona
Vidíte ten rozdiel? A cítite ho? Titulky, alebo zahraničným slovom headlajny, predsa pritiahnu zrak, upútajú, navodia dojem, predávajú! Prvý nadpis len prosto konštatuje stav. No a ten druhý sa zameriava na poslancov Smeru-SD a ich „lenivosť“ strká čitateľovi prvoplánovo pred oči. Ako sa to nazýva, milí absolventi štúdia masmediálnej komunikácie? Žeby manipulácia?

Samotné konštatovanie – aj keď manipulatívne – by sme (alebo SME?) dokázali ospravedlniť. Lenže patrí k nemu aj prvá vetička v článku TASR, citujem:

Od parlamentných volieb v marci 2016 schválil zákonodarný zbor celkovo 112 zákonov, z toho 90 vládnych a 22 poslaneckých.

Má nás upozorniť aj na skutočnosť, že v parlamente sa schvaľujú predovšetkým zákony vládne – čo je pomerne pochopiteľné, pretože vláda disponuje právom takzvanej zákonodárnej iniciatívy. A na podávanie zákonov je slušne vybavená, väčšina vládnych návrhov zákonov prechádza cez Legislatívnu radu vlády a cez pripomienkové konania. Tiež sa v návrhoch zvyknú rešpektovať súvislosti s programovým vyhlásením vlády. No a keďže opozícia vo vláde zastúpenie nemá, jej zástupcovia sú odkázaní len na zákonodárnu iniciatívu poslancov. Z tohto pohľadu je pomerne jednoduché dosiahnuť neuveriteľné čísla v počtoch podaných návrhov legislatívnych noriem – stačí, aby sa pod návrh podpísal celý poslanecký klub a hneď si každý z nich môže pridať zárez na pažbu.

Túto vetu však denník SME z pôvodného článku vynechal. Prečo? Nuž, je to jasné. Aby si nepobabral pracne vymyslený titulok, ktorým tak úderne (ale zároveň podprahovo) poukazuje na lenivosť poslancov vládnej koalície a predovšetkým Smeru.

Panie a páni v redakcii SME. Určite viete ako sa takýto postup nazýva, aj keď k pomenovaniam MANIPULÁCIA  a DEMAGÓGIA sa v súvislosti s vlastnou tvorbou priznávate len veľmi, veľmi neradi. A najradšej vôbec.

Každodenné haiku XXX

27.03.2024

Bol veterný deň. Podvečer je sfarbený do karmínova. Použitý obrázok je z verejne prístupných zdrojov. Jeho nekomerčné použitie je v súlade s §§37, 38 a 39 Autorského zákona 185/2015 Z.z. © spozabukakuk

Každodenné haiku XXVIII

24.03.2024

Hľa, ochranári! Toto spáchal lykožrút s vašou pomocou. Použitý obrázok je z verejne prístupných zdrojov. Jeho nekomerčné použitie je v súlade s §§37, 38 a 39 Autorského zákona 185/2015 Z.z. © spozabukakuk

Každodenné haiku XXVII

23.03.2024

Malé Karpaty pod hradbou temných mrakov. Prísľub mokrých dní. Použitý obrázok je z verejne prístupných zdrojov. Jeho nekomerčné použitie je v súlade s §§37, 38 a 39 Autorského zákona 185/2015 Z.z. © spozabukakuk

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 360
Celková čítanosť: 1895425x
Priemerná čítanosť článkov: 5265x

Autor blogu