Založ si blog

Naivné omyly regionálnych volieb

A zasa jedny voľby. Chválabohu, prežili sme ich v zdraví. Bilboardy povedľa ciest zasa bude niekoľko nasledujúcich mesiacov kmásať vietor a tváre na nich budú čoraz menej zreteľné. Aj keď iba ony nám budú aspoň chvíľu pripomínať, že máme nejaké regióny či kraje, múdro nazývané vyššími územnými celkami.

Musím povedať, že výsledky volieb ma nijako extra neprekvapili. Skôr ma prekvapili omyly a „hluboká nedorozumění“, ktoré ich sprevádzali. Vďaka za tento bonmot, pán Klaus!

Omyl prvý: voľby boli o politike… No, vlastne aj naozaj boli. Ale nemali by byť. Pretože regionálne voľby sú o potrebách občana daného regiónu a o schopnostiach manažérov, ktorí ho spravujú. Alebo snáď je dôležité, či opravu ciest v kraji zabezpečuje smerák alebo sasko? Nie je dôležitejšie či sa tá oprava ciest vôbec udeje? Alebo či dokáže župan vyboxovať na ministerstve viac peňazí pre školy?

Omyl druhý: dôležitá je zmena vedenia… Fakt? Prd baraní. Potreby občanov vie posúdiť najlepšie občan sám. Vie (alebo by aspoň mal vedieť) ako jeho potreby zabezpečoval doterajší župan (aj keď to je len myšlienková skratka, župan nie je všemocný a väčšiu moc v zásadných veciach majú poslanci). Čo urobil dobre, čo urobil zle, čo nezvládol vôbec. A ak to občan nevie, tak volil len podľa informácii (rozumej manipulácií) z druhej ruky alebo podľa sympatií ku xichtu z bilboardu. Dve otázky z regiónov mne najbližších:
1. prečo nebol za trnavského župana opätovne zvolený Mikuš? Čo pobabral, že si ho volič opätovne nevybral? Podľa môjho skromného názoru je to schopný človek a zostal za ním kus roboty. Čo však je za masmediálnym komunikátorom Viskupičom okrem rečí v parlamente?
2. Prečo nezvíťazil v bratislavských voľbách Ftáčnik? Zasa je čo porovnávať – má za sebou kariéru ministra, starostu Petržalky, i primátora Bratislavy. Kde neuspel? Vieme ho porovnať s čerstvým županom Drobom? Aká robota je za týmto pánom poslancom? Zvládol by aspoň porovnanie s doterajším županom Frešom?

Omyl tretí: porazili sme Kotlebu! Nuž… ako to povedať a nebyť vulgárny? Stalo sa iba to, že sme napravili vlastnú hlúposť a že bystrický kraj možno dostane múdrejší manažment. Ono je to totiž tak, že aj v tomto prípade je čo porovnávať a prekonať výkony pána Kotlebu pri riadení kraja by nemalo predstavovať problém ani pre to príslovečné vrece zemiakov. Vďaka bohu aj za drobné radosti.

Omyl štvrtý: Smer prehral! Viď vyššie – neprehral Smer, prehral občan. Môže sa síce stať, že motyka vystrelí a niektorý zo županských novicov sa osvedčí. Úprimne – tešilo by ma to, aj keď osobne neverím ľuďom, ktorí sa prezentujú výrazným mlátením papuľou. Ak sa taký nájde, tak v budúcich voľbách o päť rokov bude mať môj hlas, bez ohľadu na farbu dresu. Bude už totiž možné porovnávať skutky a hodnotiť činy, nie bilboardy.

Omyl piaty: o všetkom rozhodli voličské hlasy… Hehehe. O všetkom rozhodla mediálna masáž mozgov.

Každodenné haiku XXIII

18.03.2024

Tráva zbujnela, rozrástla sa do výšky. Prišiel čas kosiť? © spozabukakuk Použitý obrázok je z verejne prístupných zdrojov. Jeho nekomerčné použitie je v súlade s §§37, 38 a 39 Autorského zákona 185/2015 Z.z.

Každodenné haiku XXII

17.03.2024

Ružový súmrak prifarbí kvet sakury i magnólie. © spozabukakuk Použitý obrázok je z verejne prístupných zdrojov. Jeho nekomerčné použitie je v súlade s §§37, 38 a 39 Autorského zákona 185/2015 Z.z.

Každodenné haiku XXI

16.03.2024

Spln mesiaca rozžiari noc milencom i vlkolakom © spozabukakuk Použitý obrázok je z verejne prístupných zdrojov. Jeho nekomerčné použitie je v súlade s §§37, 38 a 39 Autorského zákona 185/2015 Z.z.

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

korčok

Korčok hodnotí kampaň. Ako chce mobilizovať voličov?

18.03.2024 22:44

Prezidentský kandidát jasne pomenoval, čo mu v kampani najviac prekážalo.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 354
Celková čítanosť: 1889860x
Priemerná čítanosť článkov: 5339x

Autor blogu