Založ si blog

Rituálne tance v podaní Andreja Kisku

Tak nám pán prezident už po necelých troch rokoch naťahovačiek súhlasne prikývol na menovanie trojice ústavných sudcov. Síce to okomentoval z pozície „nemusel by som, ale urobím to, aby ste videli aký som frajer“, no jeho postoj tým činom zo všetkého najviac pripomínal Ezopovu bájku o líške a kyslom hrozne.

Zásadný problém však nie je v jeho znevažovaní rozhodnutí Ústavného súdu SR. Je v niečom inom. Na pozície štvorice ústavných sudcov bolo parlamentom zvolených osem kadidátov. Lenže neboli zvolení naraz, najskôr to bola šestica na pozíciu troch sudcov, neskôr dvojica na pozíciu jedného sudcu. No a práve túto dvojicu sa pán prezident rozhodol menovať, hoci nárok byť menovaný má z nich iba jeden.

Čím nám Kiska ponúkol na výber dve možnosti pre hodnotenie tohto rozhodnutia: pán prezident je právny analfabet, čo je pri jeho praxi nebankového bankovníka bez navýšenia vcelku pochopiteľné. No právnym analfabetom je v tomto prípade i jeho poradca, pán doktor Mazák, exšéf ústavného súdu. Ten pán Mazák, ktorého rád sa prezident Kiska dosiaľ držal pevne sťa kliešť.

Je tu však i druhá možnosť: pán prezident sa tvári ako nemtudom a vyššie zmieneného faktu si je dobre vedomý. Akurát sa na čosi hrá a provokuje, veľmi nerád by vyšiel z tohto sporu úplne porazený a pokúša sa vyvolať novú kauza súvisiacu s menovaním ústavných sudcov.

Musím povedať, že túto okolnosť som postrehol už včera, hneď, ako som sa o menovaní sudcov dopočul v správach – a uviedol som ju i v diskusii, citujem:

„Ako môže prezident vymenovať spoločne Laššákovú a Mamojku? Z nich mal byť vybratý iba jeden, dvoch ďalších mal Kiska predsa vybrať z prvej várky, z ktorej menoval iba jednu sudkyňu, takže tam ostalo päť kandidátov na dve miesta. Pokladám to za obyčajnú provokáciu, Kiska chce len naťahovať čas vytváraním nových komplikácií.“

Znamená to len toľko, že mediálni právni experti si stáli na kábli a informáciu o stanoviskách Andreja Danka  a Bélu Bugára priniesli až dnes. Gratulujem, lepšie neskôr, ako nikdy.

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Boss bossov pred súdom, aj keď o to nežiadal. Dostane sa Mikuláš Černák na slobodu? Dôkazy stále pribúdajú

25.04.2024 08:00

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00, aktualizované: 08:13

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1910026x
Priemerná čítanosť článkov: 5247x

Autor blogu