Založ si blog

Konšpirácia, manipulácia, demagógia, aj celkom obyčajné lži

Zaskveli sa nám novinári, ej, verabože zažiarili svetlom jasným! Niekoľko faktov dokázali poprekrúcať takým dokonalým spôsobom, že z nich zázračne vznikli úderné slogany nášho svojstojného majdanu.

Napríklad celkom obyčajný štátny prevrat. Keby zostalo len pri tom, že túto sentenciu vypustila z papuľky pani poslankyňa Ďuriš Nicholsonová (v tej podobe, že prevrat je nutný), tak by bola dávno účelovo zabudnutá. Stračilo však aby to Fico pripomenul – a stal sa zázrak! V momente sa zrodil novinový titulok, že Fico označuje pokojné demonštrácie za štátny prevrat…

Alebo Soros. Stačilo položiť otázku o čom sa pán prezident bavil počas svojho putovania po USA s filantropom (ehm) Sorosom a hneď sa z toho vykľulo obvinenie z konšpirácií. Vraj pán premiér obviňuje nevinného multimiliardára z prípravy kadejakých neprístojností na našej rodnej hrude. Novinári asi vedia výborne dedukovať a dobre poznajú čoho sú schopní hlavní aktéri neschopnosti odpovedať na jednoduchú a jasne formulovanú otázku. Vôbec ich netrápi, že zo stretnutia (keďže sa udialo na domácom ihrisku pána Sorosa) môže mať debatný partner našej hlavy štátu veľmi zaujímavý záznam, nie nepodobný tomu z raňajok u Kočnera.

Prípadne návraty z dovoleniek. Naši novinári doprajú pánu prezidentovi všeličo, aj dostatok dovolenky v čase, keď na Slovensku vraždia ich kolegov. Už upustili od snáh ukrižovávať oneskorených navrátilcov, ako to bolo v roku 2012, keď sa po nešťastí pri výstavbe diaľnice nevrátil minister Počiatek domov prvým, ale až druhým možným lietadlom.

Alebo decentné zamlčanie niektorých udalostí. Napríklad tej, že Fico v stredu vystúpil so svojím vyhlásením po pracovnom obede so štrnástimi veľvyslancami krajín EU a USA. Zaujímal sa niekto o čom sa tam hovorilo? Oslovili aspoň jedného zo zúčastnených diplomatov? Spýtali sa ich na ich názory a postoje?

Žeby nás zaujímali mafiánske konštrukty? Taká pani Trošková. Bola vraj priateľkou údajného mafiána. Čiže nutne musí byť mafiánka, neúdajná, ozajstná. A mafiánmi musia byť aj jej zamestnávatelia na Úrade vlády SR. Trúfne si niekto z novinárov napísať vec, ktorá z ich neotrasiteľnej logiky vyplýva – že nákaza mafiánstvom tým činom asi nie je selektívna a mafiánmi potom nutne musia byť aj jej rodinní príslušníci? Alebo šéf protikorupčnej jednotky NAKA  – dovolil si – bez Matovičovho povolenia! – vstúpiť na miesto činu! Evidentne tam išiel likvidovať stopy, asi mazal odtlačky prstov.

Už len o vyhýbaní sa novinárskym otázkam. Novinári Fica kritizujú, že im po svojich vyhláseniach nedal priestor na otázky. Ja sa mu ani nečudujem, ak teda zoberiem do úvahy všetko to, čo som napísal vyššie. Okrem toho je pomerne známe, že Fico odmieta komunikovať so SME kvôli článku s fiktívnym, vyfabulovaným rozhovorom. No podobnú sťažnosť som zatiaľ nepočul na adresu pána prezidenta – a pritom neviem o žiadnej jeho tlačovej besede, na ktorej by mali novinári možnosť klásť mu otázky. Poradcovia ho k tomu asi nepúšťajú. Zrejme preto, aby sa po jeho odpovediach z vlastnej hlavy nemuseli chytať za vlastné hlavy.

Bodka. Je asi jasné, že vražda ich mladého kolegu už novinárov neinteresuje, že sa z ich zorného poľa už dávno stratila. Veď povinné tri dni senzácie už pominuli.

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1908623x
Priemerná čítanosť článkov: 5243x

Autor blogu