Založ si blog

Tomahawkami proti chlóru

Svet je zasa o jednu skúsenosť bohatší. A to o takú, ktorú už dávno pozná – že silnejší pes má s erotikou výrazne menej problémov a výrazne viac skúseností, ako pes poslabší.

Američania so svojimi vernými vypálili na Sýriu vyše sto rakiet. Zdá sa to byť skutočne vážna vec. Keby to nebolo na smiech… Celá akcia smrdí na kilometre propagandou. Že prečo? Nie je to zbytočná otázka? Je, no napriek tomu odpoviem.

Pred útokom vydali varovanie a zaútočili len na prázdne budovy, veď keby naozaj zbombardovali sklad plný toxických chemikálií (čím sa vychvaľujú), tak zahubia viac civilistov, ako yperit v prvej svetovej. Zároveň v praxi demonštrovali, že aj staručká sovietska protivzdušná obrana v sýrskych službách (S-125 a S-200) si tak trochu dokáže poradiť s ultramodernými útočnými raketami, a že modernejším ruským systémom S-400 je vhodné vyhnúť sa širokým oblúkom. Nie, nie veru, tretia svetová sa dnes, chválapánubohu, nezačína. Len drahý, niekoľko sto miliónový ohňostroj. A neformálna objednávka na stovky nových rakiet od amerických zbrojárskych koncernov.

Nemá zmysel zaoberať sa formálnou absurditou príčiny útoku. Spojenci sa zjavne museli ponáhľať, pretože experti z Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) už sú na ceste do Gúty. A tí by, nedajbože, nemuseli nájsť nielen žiadnych mŕtvych civilov, no možno ani stopu po chlóre.

Dnes pred obedom som si vypočul prejav britskej premiérky. Naozaj nešlo o to, že snáď dvadsaťkrát točila to isté klišé o chemických zbraniach. Najviac ma zaujala jedna okolnosť: po prejave jej novinári z renomovaných mainstreamových médií (ktorých ako učiteľka v škôlke vyvolávala krstnými menami) kládli otázky. Čo myslíte, koľkí sa jej pýtali na dôkazy chemického útoku v Gúte? Ak tipujete jedného, tak ste reálny počet o jedného prekonali.

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1910083x
Priemerná čítanosť článkov: 5247x

Autor blogu