Založ si blog

Abstinenčný syndróm mienkotvorných médií

Čo sa stalo s mainstreamom? Zdá sa byť akýsi neistý, akoby stratil témy. Nuž, odišlo mu z javiska meno, ktoré bolo dovtedy najčastejšie používaným slovom v printových médiách: Fico.

Dokiaľ bol predsedom vlády, tak to bolo jednoduché. Niektorý z vychytených opozičníkov tlačovobesedového typu vylovil kauzu, v ktorej figuroval ktosi, kto minule vystupoval na električkovej zastávke Súmračná, označil ho (veľmi logicky) za človeka blízkeho Smeru a kto je na čele tejto strany? Nuž, Fico… A už to ficalo, vlastne fičalo. Fico sem, Fico tam, jupííí!

Ale dnes? Premiérom je Pellegrini a ten nie je zaujímavý. Napriek tomu (alebo práve preto), že abslovoval viacero významných zahraničných ciest, predovšetkým v Nemecku. Napriek tomu (alebo práve preto), že vo vláde je pokoj a maká tak, ako má. Tak teda je nutné oprášiť mediálne oveľa zaujímavejšie Ficovo meno a strieľať doňho hlava-nehlava aj muníciou priťažkou i pre bulvár. Uvediem pár príkladov z titulkov denníka SME, výber bol robený len za niekoľko posledných dní:

Fico v strachu z Pellegriniho pôsobí komicky a šliape si po jazyku

Fico neodišiel, stále chce škodiť

Apel na slušnosť je pre politikov ako Fico iba na smiech

Písať o tom, že v samotných článkoch (aj bez ficovských titulkov) sa toho nájde oveľa viac, je zbytočné. Trebárs chytanie za slovíčka, úvahy o pochmúrnych perspektívach Smeru pod vedením diktátora, o jeho duševnom rozpoložení, či dokonca pokusy o psychiatrické analýzy.

Skrátka typický abstinenčný syndróm. Jeho príznaky sa objavujú vždy, keď droga, od ktorej je človek závislý (v našom prípade ide o závislosť na Ficovi), je úplne vysadená, alebo je jej dávka znížená. Akútna fáza trvá nejakých 7-10 dní, toto už možno majú médiá za sebou. No po akútnej fáze je vraj možné niekoľko mesiacov pozorovať kolísavosť nálad, podráždenosť, či poruchy spánku. A dodajme i to, že tento typ závislosti je neliečiteľný a potecionálnym závisláckym feťákom zostáva človek – alebo v našom prípade médium – po celý zvyšok života.

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1910234x
Priemerná čítanosť článkov: 5248x

Autor blogu