Založ si blog

Koniec Dobšinského prostonárodných

Priznávam sa, že mi bolo dosť čudné, keď moderátor Sobotných dialógov Branislav Dobšinský neopustil RTVS spoločne s prvou várkou „diskriminovaných“ redaktorov. Jeho vystupovanie bolo viditeľne tendenčné, mal problém viesť diskusiu korektne a vyvážene, bez zjavného príklonu k jednej z diskutujúcich strán. Dosiaľ najžiarivejším príkladom jeho práce bolo moderovanie diskusie s Vladimírom Mečiarom pri príležitosti rušenia jeho amnestií.

Korunu všetkému však nasadil pán Dobšinský v Sobotných dialógoch 6.októbra. Po skončení relácie s témou vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka som mohol konštatovať jediné: dozvedel som sa, že v nej vystupoval jeden koaličný poslanec a dvaja agresívni prívrženci opozície (a agresívnejším z nich nebol Gábor Grendel). Moderátor na svoju funkciu nezabudol iba v tom, že sa trvalo pokúšal prerušiť odpovede Juraja Blanára. Ktorého svätú trpezlivosť som najskôr považoval za argumentačnú slabosť. No po nedeľnej televíznej relácii „O 5 minút 12“ (jeho partnerom bol Ľubomír Galko a moderátorom ktosi neviditeľný) som ho pochopil a úprimne som obdivoval jeho stoický pokoj.

Braňo Dobšinský skončil. Oficiálnym dôvodom síce bolo, že reláciu začal s časovým sklzom a že podľa všetkého sa na jeho agresívnejšom prejave podpísalo požitie nápojov s vyšším oktánovým číslom, ale predpokladám, že výraznejší podiel na „rozviazaní pracovného pomeru dohodou“ mali Dobšinského pracovné návyky a osobnostné predpoklady pre prácu moderátora.

Nahradiť by ho dočasne mala Marta Jančkárová. Tej síce v televízii chýbala dávka vrodenej charizmy, pre obrazovku nutnej, no na jej účinkovaní v rozhlasu nenachádzam chybu. A dúfam, že Dobšinského prostonárodné povesti nahradí žánrom vhodnejším a že „dočasne“ sa zmení na „furt“.

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

Lebomedveď

04.04.2024

Dajako sa nám to premedveďovalo. Televízia plná medveďov, noviny plné medveďov, sociálne siete plné medveďov. Medvedie správy plné hystérie, prípadne sarkazmov na tému „medveď vegetarián“. Racionálne názory patria medzi „marginalizované skupiny“ a sú buď vysmievané, alebo zavalené a udusené názormi opačnými. Ako je to vlastne? Medveď je [...]

hexagon, Banská Bystrica

Detské ihrisko, aké nikde inde na Slovensku nenájdete, je v Banskej Bystrici. Desaťročia chátralo, teraz ho zachraňujú

16.04.2024 07:00

Betónové šesťuholníkové tvárnice, z ktorých je komponované detské ihrisko s niekoľkými preliezačkami, osadili do Parku pod Pamätníkom SNP pred viac ako polstoročím. Unikátne dielo aktuálne obnovujú.

UA Vojak / UA Armáda / Bachmut / Doneck /

ONLINE: Hlasovanie o pomoci Ukrajine v USA oddelia od balíka pre Izrael. Bez pomoci budú ruské útoky hrozivejšie

16.04.2024 06:10, aktualizované: 06:39

O vojenskej pomoci pre Ukrajinu a Izrael sa nebude v americkej Snemovni reprezentantov hlasovať spolu.

Irán, Izrael

Izrael verzus Irán: ako môže vyzerať odveta? + graf

16.04.2024 06:00

Irán bol cez víkend na Izrael schopný vypáliť okolo 350 dronov a balistických a riadených striel. Aká by mohla byť odveta židovského štátu?

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 363
Celková čítanosť: 1905103x
Priemerná čítanosť článkov: 5248x

Autor blogu