Leopoldov, Gulag, kandeláber

20. júla 2016, spozabukakuk, Hyeny

Uf, to bolo pohoršenie! Našiel sa zvrhlík, ktorý navrhol pánu prezidentovi Kiskovi pobyt v nápravnom zariadení sovietskeho typu – v Gulagu… A zasurmili velehlasom surmity, a vlna odporu sťa tsunami sa zodvihla v médiách všakovakých!

Povedzme si však potichúčky, že médiá sa zachovali… nuž, ako to povedať a neuraziť? Možno pokrytecky bude ten najsprávnejší výraz. Pretože posielanie politikov do nápravného zariadenia, najčastejšie do Leopoldova a Ilavy, je úplne všedným javom v diskusiách online vydaní všetkých mienkotvorných denníkov. A úplne všedným slovným zvratom je i návrh na vešanie na stĺpy pouličného osvetlenia, ktoré sú ľudovo kandelábrami nazývané.

Pohoršené médiá teda objavili teplú vodu. Mohli ju však objaviť oveľa skôr, keby sa interesovali nielen o odporúčania pre pána prezidenta. Ale napríklad i o odporúčania pre pána premiéra, ktorého sa slovné zvrat(k)y typu Leopoldov, kandeláber, či dokonca defenestrácia alebo lynč, dotýkali doteraz v takej hojnej miere, že už mu možno aj zovšedneli.

P.S. Posielanie do Gulagu si dovolím označiť za relatívne neškodné odporúčanie. Pretože sa doň dá dostať až po absolvovaní riadneho súdneho procesu v Ruskej federácii. Ale napríklad také Guantánamo – to je iné kafe. Na rekreačný pobyt v tejto časti Ostrova slobody nie je súdny proces potrebný, ba dokonca by som povedal, že je nežiadúci. Ako sa volali zariadenia, do ktorých odvážali ľudí bez súdu? Koncentračné tábory?