Túži sa pán prezident zaradiť k novinárom?

28. novembra 2016, spozabukakuk, Kauzy

Viac hlávok, viac rozumu. Svoju hlávku si v kauze Hlávkovej lámali novinári – a nelámali si ju dlho, lebo prakticky okamžite dospeli k záveru, obvineniu, rozsudku a poprave ministra Lajčáka. Lámal si hlávku i pán prezident. Lámal, lámal, nedolámal – a hľa, čo z nej po pár dňoch vypadlo: pána prezidenta teší, že máme veľa takých mladých dám. Ktorým je potrebné dať za pravdu aj keď sme si ich tvrdenia ešte akosi nestihli overiť. Preto pán prezident prísnym prstíkom pohrozil vyšetrovateľom – ej, ej vyšetrovatelia! Vyšetrujte rýchlo, pretože chceme vedieť čo a ako! Aj keď teda, pán prezident z povinnosti prihodil i klišé o prezumpcii neviny, na adresu slečny Hlávkovej vyprodukoval nasledovné vyjadrenie:

„Prípad tejto mladej dámy ukazuje presne, akí by mali mladí ľudia byť, aby sa dokázali slušne, sebavedomo postaviť, ak vidia, že štát zlyháva. Práve vďaka takýmto ľuďom môžeme našu krajinu posunúť dopredu.“

Čím asi pán prezident chcel vopred naznačiť aký výsledok od vyšetrovania očakáva. Prípadne to, že ak by výsledok nedopadol podľa túžobného očakávania (a bol by klasifikovaný ako zametenie pod koberec), tak mladej dáme vopred odpúšťa. To však nahlas robiť nemusí, pretože vyjadreniu „všetko bolo podľa zákona“ sa jednak prílišná publicita v médiách robiť nebude a druhak ak aj sa to tu a tam spomenie, tak štandardne v pohŕdavom a zľahčujúcom tóne a duchu.

A na záver hudobná klasika. Retro, ktoré nechce robiť reklamu novej strane Richarda Rybníčka, ale dokonca v dvoch rovinách súvisí s témou blogu. V udávaní a udávaní rytmu.