Politicky nekorektný dvojkríž

10. januára 2017, spozabukakuk, Neapolitika

Včera udelil pán prezident viaceré vyznamenania viacerým slovenským osobnostiam pri príležitosti štátneho sviatku – 24. výročia vzniku Slovenskej republiky. Nemienim hodnotiť kto si vyznamenanie zaslúžil a kto ho dostal (údajne!) po kamarátskej linke, ani to, či príčinou neskorého udeľovania vyznamenaní bola (údajne!) čiasi rodinná dovolenka.

Zaujal ma predovšetkým názov jedného z vyznamenaní. Rad Bieleho Dvojkríža. A považujem ho za vrchol politickej nekorektnosti. Prečo?

Myslím, že by to malo byť jasné. Jeho prívlastok „Biely“ zaváňa rasizmom. Také niečo sa nepoužíva (výnimka z pravidla: voliči Donalda Trumpa smú byť označovaní za White Trash, teda biely odpad), dokonca ani adjektíva čierny, červený, alebo žltý. Namiesto nich je nutné použiť politicky korektné pomenovanie, v USA nám predsa predviedli ako na to. Prídavné meno biely je nahradené slovným spojením „kaukazský typ“. Čierny by zas mal byť „afroamerický“ (v našich podmienkach zrejme „afroslovenský“).

Ale keby len to! Je tu ešte aj Dvojkríž, teda zdvojený kresťanský náboženský symbol, ktorý by mohol diskriminovať iné vierovyznania. Moslimovia by mohli považovať za urážku absenciu polmesiaca, židia to, že sa nevyskytuje Dávidova hviezda. Symboly iných náboženstiev síce nepoznám, ale určite aj ony nejaké majú a tiež môžu považovať za krivdu, že nie sú prezentované.

Ako z tejto šlamastiky von? Jednoducho, veď tu máme politickú korektnosť, našu vernú súputničku! Premenujme nekorektný Rad Bieleho Dvojkríža na Rad Dúhového Nereligiózneho Symbolu a vec je vybavená. Všetci spokojní, politicky korektní dementi obzvlášť…