Peťo sa toho roku nezazelená

5. júla 2017, spozabukakuk, Sedliackym umom

Spáchali krivdu na našom zázračnom Peťovi! Vylúčili ho z Tour De France!

V tom duchu sa nesú takmer všetky debatné príspevky k diskvalifikácii Petra Sagana, sú ich plné sociálne siete. Nechali sa počuť i významné osobnosti cyklistického športu a z každého fanúšika je zrazu fundovaný cyklistický rozhodca.

Musím úprimne povedať, že ma to mrzí. Náš fenomén na dvoch kolesách ma baví, obdivujem jeho silu, umenie, sebavedomie, neštandardné riešenia štandardných situácií. No situáciu z včerajška si netrúfam posúdiť, aj keď z dostupných videí sa mi zdalo, že… Nechajme to tak. Fanúšikovský prístup sa ľahko zmení na bezbrehý fanatizmus. Radšej skúsme tipnúť čo mu takáto diskvalifikácia môže priniesť do budúcnosti.

Fanúškovia? Tí, ktorí majú Peťa radi (a trúfam si povedať, že ich je drvivá väčšina), ho budú mať ešte radšej. Táto diskvalifikácia mu len pridá na popularite a aj PR manažéri navešaní na Saganovi ju dokonale dokážu využiť.

Škody na povesti? Žiadne! Takého Contadora diskvalifikovali na tých istých pretekoch a odobrali mu prvé miesto. Občas mu to dakto pripomenie, no na jeho účinkovanie v profipeletóne to absolútne žiadny vplyv nemá. A o Cavendishových búračkách je škoda hovoriť.

Perspektíva do budúcnosti? Zanedlho tu bude Vuelta. Oddýchnutý, Francúzskom nevyšťavený šampión má možnosť ukázať sa na nej v plnej paráde. Inak by to asi do úvahy neprichádzalo.

Usporiadatelia TdF? Určite sa poďakujú rozhodcovskému zboru za to, že ich preteky pripravili o divákov a o nejaký ten miliónik zo zisku. Star je star, pád je pád a biznis je biznis.

A čo Peter Sagan? Možno to najlepšie vystihuje jeho (tak trochu jasnovidecký) výrok na tému zelený dres:

„Čo sa zmení vo svete, keď to vyhrám? V živote sú dôležitejšie veci.“