Ako sa vyrába demagógia v mienkotvornom denníku

16. júla 2017, spozabukakuk, Hyeny

Uhorková sezóna sa nepriaznivo prejavila dokonca aj na úrovni článkov mienkotvorného denníka SME. Človek by povedal, že je ťažko klesnúť pod celoročne prezentovanú úroveň tohto profesionálneho výrobcu pravdy, no stáva sa. Bohužiaľ, až príliš často.

Ako napríklad v tomto článku. To čudo sa síce tvári ako článok prevzatý z TASR, ale pozrime sa na to podrobnejšie a porovnajme – originál článku je tu.  Hneď nás zaujme titulok. Pôvodný:

Legislatívne najaktívnejší poslanci sú Matovič, Jurzyca a Kiššová

No a novotvar zo SME:

Až 30 poslancov Smeru nepodalo zatiaľ žiaden návrh zákona
Vidíte ten rozdiel? A cítite ho? Titulky, alebo zahraničným slovom headlajny, predsa pritiahnu zrak, upútajú, navodia dojem, predávajú! Prvý nadpis len prosto konštatuje stav. No a ten druhý sa zameriava na poslancov Smeru-SD a ich „lenivosť“ strká čitateľovi prvoplánovo pred oči. Ako sa to nazýva, milí absolventi štúdia masmediálnej komunikácie? Žeby manipulácia?

Samotné konštatovanie – aj keď manipulatívne – by sme (alebo SME?) dokázali ospravedlniť. Lenže patrí k nemu aj prvá vetička v článku TASR, citujem:

Od parlamentných volieb v marci 2016 schválil zákonodarný zbor celkovo 112 zákonov, z toho 90 vládnych a 22 poslaneckých.

Má nás upozorniť aj na skutočnosť, že v parlamente sa schvaľujú predovšetkým zákony vládne – čo je pomerne pochopiteľné, pretože vláda disponuje právom takzvanej zákonodárnej iniciatívy. A na podávanie zákonov je slušne vybavená, väčšina vládnych návrhov zákonov prechádza cez Legislatívnu radu vlády a cez pripomienkové konania. Tiež sa v návrhoch zvyknú rešpektovať súvislosti s programovým vyhlásením vlády. No a keďže opozícia vo vláde zastúpenie nemá, jej zástupcovia sú odkázaní len na zákonodárnu iniciatívu poslancov. Z tohto pohľadu je pomerne jednoduché dosiahnuť neuveriteľné čísla v počtoch podaných návrhov legislatívnych noriem – stačí, aby sa pod návrh podpísal celý poslanecký klub a hneď si každý z nich môže pridať zárez na pažbu.

Túto vetu však denník SME z pôvodného článku vynechal. Prečo? Nuž, je to jasné. Aby si nepobabral pracne vymyslený titulok, ktorým tak úderne (ale zároveň podprahovo) poukazuje na lenivosť poslancov vládnej koalície a predovšetkým Smeru.

Panie a páni v redakcii SME. Určite viete ako sa takýto postup nazýva, aj keď k pomenovaniam MANIPULÁCIA  a DEMAGÓGIA sa v súvislosti s vlastnou tvorbou priznávate len veľmi, veľmi neradi. A najradšej vôbec.