Volebné fiasko Smeru. Naozaj?

21. novembra 2017, spozabukakuk, Neapolitika

Médiá sú toho stále plné. Vraj Smer-SD utrpel v regionálnych voľbách zdrvujúcu porážku, debakel, vraj je to predzvesť jeho konca, vraj by mali nasledovať personálne čistky. Priznávam, že ma to už prestáva baviť.

Každý, kto absolvoval prvý stupeň základnej školy si to jednoducho vie spočítať – Smer má dvoch županov z ôsmich (25% – pri aktuálnych volebných preferenciách okolo 27%) a 92 poslancov z celkového počtu 416 (z toho cca 20 v koalícii s inými stranami). 161 poslancov sa pritom vyhlásilo za nezávislých, čiže zo stranníckych kandidátov Smer urobil 36%, čo je zhruba o 8% viac, ako v parlamentných voľbách. Prečo sa hrám iba so stranníckymi kandidátmi? Nuž preto, lebo len tí sa počítajú do volieb parlamentných, tí nám vládnu na celoštátnej úrovni.

Áno, Smer v týchto voľbách stratil. No nikto už neuvádza z čoho stratil. Nikto si nespomenie na fiasko, ktoré utrpela opozícia v minulých voľbách, napríklad to, že vtedajší počet smeráckych županov tvoril 75% celku. Vtedajší brutálny opozičný kopdoricín médiá komentovali len tak aby sa nepovedalo a aby chúďatkám nespôsobili strašidelné psychické bobo.

Skúsim použiť prirovnanie z inej oblasti: vo futbale môže jedno mužstvo zvíťaziť tesne, ale aj rozdielom dvoch-troch tried. V minulých voľbách to opozícia schytala 9:0. V terajších to bolo oveľa tesnejšie, len 2:1. Lenže každé víťazstvo je víťazstvom, každé sa počíta.