Obedy zadarmo naozaj zadarmo?

25. septembra 2018, spozabukakuk, Neapolitika

V nedeľu som si nezabudol o jedenástej prepnúť telku na TA3. A s potešením som sledoval súboj argumentov Róberta Fica a Richarda Sulíka, ktorý sa venoval spočiatku „obedom zadarmo“ a neskôr i iným veciam „zadarmo“ aj nezadarmo.

Len stručne pripomeniem, že „obedy zadarmo“ sú agendou vládnej koalície a predstavujú príspevok na stravu pre každého žiaka základnej školy v hodnote 1,20 eura na deň. A keďže ja osobne nepokladám obedy zadarmo za vec škodlivú (napriek tomu, že z nej neprofitujem, lebo  školopovinné deti nemám), dovolím si oponovať niektorým argumentom, ktoré voči tejto forme školského stravovania vyslovil pán europoslanec Sulík.

V diskusii toho zaznelo viac, podobné prekáračky sa týkali i vlakov zadarmo a lyžiarskych kurzov zadarmo. Nechcem ich rozoberať, blog by bol potom príliš obézny. Jedna vec ma však pomimo obedov zdarma predsa len pobavila. Fico v diskusii spomenul i zvýšenie DPH, voči čomu sa Sulík dosť rázne ohradil – že on nič, len muzikant, pretože on to bol, kto do zákona presadil, že DPH sa po splnení konkrétnych kritérií vráti späť z 20% na 19% – a že to bol práve kakaný Fico, kto tomu zabránil. To by všetko bolo OK a je to pravda. Lenže… Pán Sulík bol svojho času poradcom pána ministra Mikloša blahej pamäti pri zavádzaní úžasného inštitútu rovnej dane – dokonca jej hlavným architektom. Do rovnej dane sa mu zadarilo zakomponovať i „rovnú“ DPH 19%. Vďaka ktorej občania dokázali vyplniť dieru niekoľkých desiatok miliárd korún v rozpočte, ktorú spôsobilo zníženie daní pre právnické osoby…