Matovičov pokus o nový volebný bankomat

15. septembra 2019, spozabukakuk, Neapolitika

Tak a je to tu. Už oficiálne. Šéf štvorchlapovej strany OĽaNO prehlásil, že nepôjde do vlády s tým, kto rieši drogy a registrované partnerstvá. No a keďže nepôjde do vlády ani so Smerom a kotlebovcami, tak jednoducho nepôjde do vlády s nikým a bude si vegetiť v opozícii.

Matovičov volebný bankomat spočíva v tom, že jeho „strana“ je zvolená do parlamentu, zoberie pár miliónov za volebný výsledok, do vlády sa nedostane (ani sa nechce dostať) a radšej bude zabávať masy vulgárnymi pokrikmi z opozičných lavíc. Peniaze za volebný výsledok je potom potrebné vhodným spôsobom premiestniť na konto Matovičovej rodinnej firmy, napríklad cez masívne objednávky volebnej reklamy. Vládna zodpovednosť je pre Matoviča nevhodná, ba až nežiadúca.

Vyhlásenie je však vyhlásenie a realita je realita. Aby si Matovič mohol vyberať s kým pôjde do vlády, tak by ho najskôr musel niekto do tej vlády chcieť. Ak by mal prípadný zostavovateľ vlády zlepiť vládu zo šiestich až ôsmich veľmi rôznorodých subjektov a OĽaNO by malo byť jedným z nich, tak aj ten najväčší optimista by podstatnú časť svojho optimizmu potratil. A aby Matoviča do vlády niekto chcel, tak musí najprv v parlamentných voľbách získať dostatok voličských hlasov – čo pri jeho aktuálnych preferenciách a spôsoboch, akými sa ich násilne pokúša navyšovať, môže byť vec extrémne náročná.