Pellegriniho veľký prestup?

19. septembra 2019, spozabukakuk, How do they do it?

Dnes sa má uskutočniť stretnutie Fico – Pellegrini. O ktorom dobre informované vrabce čvirikajú, že sa na ňom nebudú preberať zásadné vnútrostrannícke veci, ale premiér oznámi prestup. Do Druckerovho projektu Dobrá voľba. A ja sa ponáhľam zaveštiť si ešte skôr, ako k tomuto stretnutiu reálne dôjde.

Ak porovnávame s futbalom, tak na miestnej politickej scéne by išlo o prestup porovnateľný s odchodom povedzme brankára Greifa zo Slovana do Trnavy. Sú však aj iné možné asociácie s futbalom…

Vedenie Smeru-SD ani zďaleka nie je také sprosté, ako to o ňom tvrdia mnohí „diskutéri“, ktorých by sme podľa použitých futbalových prímerov mohli označiť za opozičných ultrafans. Tvrdiť o niekom, koho považujeme za esenciu toho najhoršieho, že je hlupák, býva zvyčajne veľmi hrubým podcenením jeho schopností. Rezultátom býva zväčša veľmi nepríjemné prekvapenie z toho, čo ten podceňovaný chudáčik vie dosiahnuť. Ďalší futbalový príklad? 1. predkolo ligy majstrov, čiernohorské družstvo Sutjeska Nikšič a hanba Slovana Bratislava.

Ale späť k politike: Smer je stranou pragmatickou a vie reálne ohodnotiť svoje možnosti v budúcich parlamentných voľbách. Zdá sa, že voličský potenciál sa ustálil na hodnote plusmínus 20% a že ak sa nestane čosi neočakávané, tak sa od nej príliš neodkloní. Ako si pomôcť?

Existuje veľká skupina voličov, ktorí by aj súhlasili so smeráckou politikou, no dlhoročná mediálna masáž na nich zanechala príznačné následky – znechutenie Ficom. Treba im ponúknuť niečo nové. No ak by to mala byť len nová strana, hoci i vedená exministrom Druckerom, tak by to asi nebolo to pravé orechové. Drukerovci by si v budúcom ročníku politickej extraligy bez výrazných posíl nekopli. A tu je pes, vlastne politik zakopaný!

Pellegrini je tvárou prijateľnou i pre skupinu leboficom znechutených voličov. Jeho prestup na hrot útoku u Druckerovcov dá strane Dobrá voľba patričný drajv, váhu a výrazné šance v boji o popredné miesta v politickoligovej tabuľke. Vytvorí sa tým pre Smer jeden perspektívny koaličný subjekt, ktorý v súhrne s nimi dokáže osloviť (brutto odhadom) okolo 35% voličov. Zelená je tráva, futbal to je hra…

To je to, oč tu běží!
(z Hamletovho monológu, český preklad je pre tento prípad vhodnejší)