Odvolávam, čo som ešte neodvolával

31. októbra 2019, spozabukakuk, How do they do it?

Titulok je parafrázou – formálne na známu pasáž z filmu Pyšná princezna. A obsahovo na najnovší počin opozičného konglomerátu pozostávajúceho zo SaS, Sme rodina a (ako inak) Matoviča.

Matovič, predstavujúci hovorcu tohto ansámblu, dal predsedovi vlády ultimátum: má „zabezpečiť“ odchod podpredsedu Národnej rady SR Martina Glváča z funkcie. Čas má do 7. novembra. Ak to „nevybaví“, opozícia iniciuje mimoriadne rokovanie, na ktorom mieni odvolávať predsedu vlády. Citát je z článku, na ktorý je vyššie v texte uvedený odkaz, za zvýraznené slová zodpovedá autor blogu.

Čo sa vlastne udialo? Nuž iba toľko, že opozícia vyzýva premiéra k neústavnému kroku. A ak odmietne porušiť ústavu, tak ho chcú odvolávať z funkcie…

Pripomeňme si základné fakty: v našom štáte platí delenie moci na zákonodárnu, výkonnú a súdnu. Premiér Pellegrini je šéfom vlády, teda exekutívy, čiže moci výkonnej. Glváč je podpredsedom parlamentu, je súčasťou moci zákonodárnej, od vlády nezávislej. Naša ústava o tomto konkrétnom prípade hovorí nasledovné:

Článok 90

(1) Predsedu Národnej rady Slovenskej republiky zastupujú podpredsedovia. Tajným hlasovaním ich volí a odvoláva Národná rada Slovenskej republiky nadpolovičnou väčšinou hlasov všetkých poslancov. Podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky je zodpovedný Národnej rade Slovenskej republiky.

Hovorí sa tam niečo o predsedovi vlády a jeho právomoci pri odvolávaní podpredsedov parlamentu? Nič také som si nevšimol. A keby si páni opoziční poslanci dali aspoň tú minimálnu námahu a zoznámili sa so zákonom zákonov Slovenskej republiky – čo by malo byť ich psou povinnosťou – tak by to tiež hľadali márne.

Ďalší nezmysel z opozičnej dielne, hľadanie palice na psa, ktorého strašne túžia biť. Zároveň je to však aj nechutná prezentácia ich predstavy vládnutia – veci chcú riešiť „vybavovaním“ a „zabezpečením“. Ignorovaním zákonov, ich lámaním cez koleno.

Prznením Ústavy Slovenskej republiky.