Ako nehanobiť národ, rasu a presvedčenie

9. decembra 2019, spozabukakuk, How do they do it?

Že bol Róbert Fico obvinený z hanobenia národa, rasy a presvedčenia je už všeobecne známe. Popri tom bol obvinený aj zo schvaľovania trestného činu, ale to je mimo zámer tohto blogu. Poslanci Smeru-SD sa svojho predsedu zastali a logicky i oni sa dostali do pozornosti prísneho pohľadu NAKA.

Podstatou trestného činu hanobenia národu, rasy a presvedčenia by mal byť Ficov výrok  z videa uverejneného na sociálnej sieti:

To sa mám naozaj báť povedať, že podporujem policajtov v tvrdých zásahoch v osadách, ako som to urobil po zásahu polície v Moldave nad Bodvou? To sa máme báť povedať, že časť Rómov zneužíva sociálny systém?

Keďže osada ako taká nemá rasu, národ ani presvedčenie, tak pes bude asi zakopaný vo vyjadrení, že časť Rómov zneužíva sociálny systém. Ja by som si ale dovolil jednu otázku k jadru problému:

Ak by sa niekto vyjadril v tom zmysle, že „časť Slovákov zneužíva sociálny systém“, bol by to tiež trestný čin hanobenia národa? Osobne si myslím, že nie, pretože podobných vyjadrení nájdete v médiách stovky. Nemusí sa to týkať zrovna zneužívania sociálneho systému, i iným neduhom, či dokonca kriminálnou činnosťou sa zvykne „časť Slovákov“ onálepkovať. Ale ak sa mýlim, tak sa rád nechám poučiť, no ak mám pravdu, tak pred zákonom by si mali byť všetky národy i národnosti rovné a nemal by byť závadný ani výrok o „časti Rómov zneužívajúcich sociálny systém“.

On ten náš úbohý sociálny systém je beztak zneužívaný mnohými jedincami – a nevedie si žiadnu štatistiku o ich rase, národnosti, či presvedčení.

No môže to byť ešte o kúsok horšie, dajú sa nájsť výroky týkajúce sa všetkých rás, všetkých národností i všetkých presvedčení občanov Slovenska. Mám na mysli reči niekdajšej hlavy štátu, ktorá si dovolila Slovensko označiť za mafiánsky štát. Tu už sú za mafiánov označení všetci Rómovia, všetci Slováci, všetci Maďari, Rusíni, Ukrajinci, Nemci, Česi. Všetci príslušníci rás žijúcich v našej republike, všetky náboženské konfesie. Nepôsobí popri tom výrok Róberta Fica ako chudobný príbuzný?