Pani prezidentka v polohe mŕtveho chrobáka

20. februára 2020, spozabukakuk, How do they do it?

Skončila jedna epizódka, pokus o zablokovanie parlamentu skupinkou nocľažníkov, ktorí zvládli až dve noci bivakovania v hlavnej rokovacej sále NR SR. Šiesti kempujúci poslanci si pozbierali použitú bielizeň a so zvesenými ušami opustili vyhriate spacáky, aby si za dverami sály pred novinármi napravili sebavedomie hrdinskými rečami.

OK, sú teda preč. No nejaká tá otázočka stále visí vo vzduchu. Citát zo zákona zákonov, z Ústavy Slovenskej republiky:

Článok 101, odsek (1)

Hlavou Slovenskej republiky je prezident. Prezident reprezentuje Slovenskú republiku navonok i dovnútra a svojím rozhodovaním zabezpečuje riadny chod ústavných orgánov. Prezident vykonáva svoj úrad podľa svojho svedomia a presvedčenia a nie je viazaný príkazmi.

Ponúkam túto pasáž do pozornosti osobe, ktorej sa týka celkom bezprostredne – pani prezidentke Čaputovej. Počas troch dní, kedy bol parlament zablokovaný, sa ku vzniknutej situácii nevyjadrila ani jedným slovkom.

Je pravda, že prezidentka poslancom rozkazovať nemôže. No mohla ich podľa svojho svedomia a presvedčenia, v záujme princípov demokracie a váhou vlastnej autority  požiadať, aby skončili s detinským cirkusom. Samozrejme iba vtedy, ak by o princípy demokracie prejavila záujem a ak by disponovala príslušnou dávkou autority. A ak by v sebe objavila kúsok svedomia a presvedčenia.