Vtip roka: Lipšic generálnym prokurátorom

4. mája 2020, spozabukakuk, Ľudia

Vo včerajšej markízackej relácii Na telo sa mnister hospodárstva Richard Sulík vyjadril aj na tému voľby generálneho prokurátora. Tomu súčasnému končí mandát 17. júla, takže voľby nového kandidáta na GP sa dajú predpokladať niekedy v máji. Podľa Sulíka má koalícia v talóne minimálne päť „veľmi kvalitných mien“. Na otázku moderátora, či je medzi nimi aj Daniel Lipšic, odpovedal, že „áno, je to jedno z tých kvalitných mien“…

Keby to Richard Sulík nemyslel smrteľne vážne, tak tento jeho bonmot ozačím za vtip roka. Že prečo? Nuž, preberme si to. Najskôr zhodnoťme krátku činnosť pána Lipšica na najvyššom exekutívnom poste, aký zastával, vo vláde Ivety Radičovej bol ministrom vnútra:

Okrem pracovných úspechov tu máme i morálny profil pána Lišica:

Lenže to všetko sú prehliadnuteľné maličkosti, aspoň pokiaľ by osobu pána Lipšica hodnotila súčasná koalícia a mainstreamoví novinári. Trošku horšie je to so zákonnosťou jeho nominácie na na kandidatúru šéfa generálnej prokuratúry.

V §7, odsek (3) Zákona 153/2001 Z.z. o prokuratúre sa dočítame, že:

Za generálneho prokurátora môže byť vymenovaný len prokurátor, ktorý dosiahol vek najmenej 40 rokov, ak s vymenovaním súhlasí a ak aspoň desať rokov vykonával funkciu prokurátora, sudcu alebo advokáta, z toho najmenej päť rokov funkciu prokurátora alebo sudcu. Splnenie týchto podmienok overuje národná rada pred hlasovaním o návrhu na vymenovanie.

Toto sa už nedá len tak jednoducho obísť mlčaním. V diskusiách som však postrehol na túto tému zaujímavý názor – vraj pri vládnucej koalícii s 95 hlasmi v parlamente nie je problém prijať hocijaký zákon, aj zmenu tohto citovaného. Musím však oponovať – je to problém, a zásadný. A teraz nemám na mysli iba časové hľadisko, taká zmena by sa musela stihnúť v šibeničnom termíne a so stopercentnou istotou by sa stala podnetom pre konanie ústavného súdu.

Domnievam sa totiž, že ak by celá koalícia zamerala svoje úsilie na vytvorenie legislatívnej normy, ktorej cieľom by bolo upraviť podmienky pre zvolenie pána Lipšica, tak by to znamenalo jediné: bol by to odkaz zvyšným „kvalitným menám“, že až také kvalitné nie sú a že sú tu iba na to, aby robili roztlieskavačov Danielovi Lipšicovi. A to by bola prisilná káva nielen pre nich samotných, ale aj pre ich priaznivcov medzi poslancami.