Predčasne sa zvolebnieva

27. mája 2020, spozabukakuk, Neapolitika

Smer-SD sa nám ide rozpadnúť… Po včerajšom vyhlásení Pellegriniho a spol. sa to zdá byť jasné. Ale prečo takto razantne, prečo s takým chvatom? Je potrebné znásilňovať termín smeráckeho republikového snemu? Nie je jedno, či bude teraz, o dva týždne, alebo v auguste? Nuž, logika nepustí: predčasné voľby sú na spadnutie a na vytvorenie prípadnej novej politickej strany Pellegriniho a spol. , ktorá by v nich mohla reálne konkurovať, nezostáva veľa času.

V tejto súvislosti sa zdá byť pochopiteľná aj Pellegriniho výzva adresovaná Ficovi: Odstúp! Ono to zrejme nie je myslené celkom vážne, Pellegrini predsa nemôže seriózne predpokladať, že sa Fico pokaká a zloží úrad. Je to myslené skôr ako zámienka – aby nebolo potrebné čakať až do snemu, aby bolo možné utiecť skôr.

Na jednej strane je podobný vývoj logický – politické strany nie sú večné monumenty čejsi ideológie, tvoria ich ľudia a tí sa menia. Čo do počtu i čo do kvality. Menia sa ich názory a postoje – a extrémne dôležitú rolu hrajú i osobné ambície.

No na strane druhej sa rozpadá zjednotená ľavica. Ficovo dielo, ktoré mu pravičiari úprimne závideli a márne sa pokúšali napodobniť ho na pravej strane politického spektra.

Aké by mohlo mať podobné, zatiaľ fiktívne  štiepenie dôsledky? Je ťažké byť prorokom, no niekoľko scenárov sa dá predpovedať:

Pustil som si fantáziu na špacír. Netuším čo bude, slovenský volič je …. čudný. A jeho činy sú nepredpovedateľné. Jedno sa však predpovedať dá – po aktuálnej skúsenosti s premiérovaním pána Matoviča sa dá vysloviť prognóza, že zanedlho dopremiéruje, a že premiéroval prvý a posledný krát. A čo napísať k možnému rozpadu Smeru? Snáď je vhodný citát:

Hviezdy netušia, že tvoria súhvezdie.
Jean Cocteau