Premiérov psychický stav: vec verejného záujmu

21. júla 2020, spozabukakuk, Sedliackym umom

Verejný záujem je „taký záujem, ktorý prináša majetkový prospech alebo iný prospech všetkým občanom alebo mnohým občanom“. V protiklade k nemu stojí „osobný záujem“, t.j. záujem prinášajúci majetkový alebo iný prospech verejnému funkcionárovi alebo jemu blízkym osobám.
Voľne podľa ústavného Zákona 357/2004 Z. z. o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov

Z tejto jednoduchej definície by mohla vyplývať dôležitá skutočnosť – verejným záujmom občanov Slovenskej republiky je informácia o psychickom stave ich premiéra. Isteže, kríži sa s individuálnym právom pána premiéra na ochranu osobných údajov. Lenže…

O pánovi premiérovi viacerí jeho protivníci a občas dokonca i jeho teoretickí priaznivci naznačujú, že má vážnu psychiatrickú diagnózu, že absolvoval niekoľkomesačné liečenie na klinike v zahraničí, a že aj jeho „modrá knižka*“ je údajne dôsledkom tohto stavu. Môžu nás v tomto smere presvedčiť i viaceré statusy pána premiéra na sociálnych sieťach, ktoré by svojim jazykom i obsahom svedčali skôr jedincom vo vrcholiacej puberte. Svoje miesto v tomto výpočte majú i citové výlevy predsedu vlády počas niekoľkých jeho „plačoviek“. Oprávňuje nás to položiť otázky:

Je pán premiér psychicky chorý? Je psychicky chorý človek spôsobilý viesť exekutívu Slovenskej republiky?

Vzhľadom na to, že psychiatrická diagnóza človeka na poste s vysokou rozhodovacou právomocou by mohla spôsobiť štátu škody veľkého rozsahu, majú občania Slovenska vo verejnom záujme právo poznať odpoveď na položené otázky. V USA, ospevovanom etalóne demokracie, je štandardné, že prezident zverejňuje správu o svojom zdravotnom stave. Pokiaľ by sa k takémuto kroku odhodlal i náš premiér, tak by mohol zatvoriť ústa všetkým kuvikom švitoriacim o jeho mentálnej nespôsobilosti zastávať úrad. Samozrejme len v tom prípade, keby preukázal, že nie je vlastníkom papierov na hlavu.

Obávam sa však, že pán premiér k podobnému kroku z jemu (a čiastočne i nám) známych dôvodov nepristúpi. Teda – nepristúpi na to dobrovoľne. Mohol by ho k tomu dotlačiť oprávnený verejný záujem?

 

 

*modrá knižkadoklad, na základe ktorého bol jej vlastník zbavený brannej povinnosti, nemusel absolvovať základnú vojenskú službu. Priznávala sa prevažne zo zdravotných dôvodov.