P(odp)ásová výroba kriminálnikov

21. decembra 2020, spozabukakuk, Kauzy

Roztočili sa Božie mlyny, aktivizovali sa Judáši. A do basy, pardón, do väzby, putovalo niekoľko desiatok ľudí. Vraj preto, že polícia má rozviazané ruky a že pozorne načúva spevu kajúcnikov…

Ja by som však spevu kajúcnikov príliš neveril, ich intonácia sa zdá byť príliš často falošná nielen môjmu fajnovému uchu. Je zaujímavé, že o naozaj vážnych prípadoch, v ktorých ide o extrémne zaujímavé sumy, sa takmer nepíše, na rozdiel od káuz „nominantov Smeru“. Za všetky prípady si zoberme najčerstvejšie obvinenie – exministra Žigu. Podľa spevu kajúcnice Jankovskej sa vraj stotisíc eurami pokúšal podplatiť sudkyňu v prípade zrušenia zmluvy na prenájom vodnej elekrárne v Gabčíkove.

Toto obvinenie nemohol spísať rozmýšľajúci vyšetrovateľ. Alebo vyšetrovateľ nevystavený tlaku zvonka. Účelom úplatku je získanie osobného prospechu. Aký osobný prospech mohol získať vtedajší minister Žiga uplácaním sudkyne, aby rozhodla v prospech Slovenskej republiky? Tých stotisíc evráčov ponúkal z vlastného konta? Médiá akosi zabudli priniesť informáciu, že v podobnom duchu sa k obvineniu vyjadril aj predseda súdnej rady pán Mazák, ktorého asi nikto nebude podozrievať z lásky k členom bývalej vlády.

V obvinení sa dá nájsť aj zaujímavá, nikým nepovšimnutá perlička: Jankovská vraj doručila úplatok v darčekovej taštičke, v obálke a spolu s ďalšou pozornosťou. Pripomeňme si, že sudkyňa úplatok neprijala (ona sama tvrdí, že žiadny úplatok jej nik neponúkal), a že išlo o sumu 100 000 eur. Tá suma je dôležitá – prečo? No preto, že suma 100 000 eur predstavuje približne trištvrte kila papiera, to do jednej obálky a darčekovej taštičky nenapcháte.

Dá sa povedať, že obvinenie splnilo svoj cieľ. Ak hodíte do niekoho exkrement, tak bude smrdieť aj bez vlastného pričinenia. Súčasná vládnuca chunta to veľmi dobre vie a metódu vrhania exkrementov na politických protivníkov používa veľmi často. Osvedčuje sa im to u ľudí, ktorí namiesto vlastného mozgu používajú vypchávku hlavy novinami. U ľudí, ktorí stoja za volebným číslom 25%…