Ľalia a krumpla

24. marca 2021, spozabukakuk, Sedliackym umom

Motto 1:
„Pamätajte, že najkrajšie veci na svete sú najmenej užitočné; napríklad pávy a ľalie.“ John Steinbeck

Motto 2:
„Bílá, neb sivá, a okruhlá krumpla, která sa običajňe i bez masa jedává.“
Anton Bernolák

Máme prezidentku, priamou voľbou ustanovenú do pozície prvého občana štátu. Možno by dakto chcel na tomto poste vidieť niekoho iného, ale… demokracia. Je to pani sympatická, navonok nekonfliktná, s kultivovaným vyjadrovaním a vystupovaním. Nerobí nám hanbu porušovaním protokolu a pri každej príležitosti vie prezentovať módne trendy v oblečení. A to je asi tak všetko, je to skrátka okrasný kvet, ktorý úžitok neprináša. Jednoducho ľalia.

Krumpla (žiadna krumpľa, Bernolák je Bernolák!) je zasa rastlina výsostne užitočná. V našich končinách sa síce udomácnila pomerne nedávno, masívne pestovanie zemiakov začalo až začiatkom 19. storočia, no odvtedy sa stihla stať slovenským chlebom. Húževnatá plodina sýtila našich prarodičov i v čase, keď chleba nebolo.

A presne toto by sme potrebovali v dnešných ťažkých a čudesných časoch – nie ľalie, ale krumple.

Možno prvým krokom pre transformáciu z ľalie na krumplu urobila pani prezidentka včera požiadavkou na demisiu predsedu vlády. Konečne, no radšej neskoro, ako nikdy, a radšej niečo, ako nič. Možno by mala mať na pamäti, že zababrať sa hlinou nie je hanba, že krumpla má pekné kvety a spočiatku tiež slúžila ako okrasná rastlina.

 

(uverejnené v Slovanských Novinách)