Pani prezidentka opäť citlivo vníma

21. januára 2022, spozabukakuk, Kauzy

Citlivé vnímanie pani prezidentky sa prejavuje znovu a znovu. Aktuálne ide o prejav citlivého vnímania obrannej dohody s USA. Pani prezidentka sa jej citlivo venovala s húfom ústavných právnikov a spoločne nenašli ani ten najmenší dôvod na to, aby bolo dohodou nutné obťažovať ústavný súd. Vnímajú totiž, že je aj bez toho neprimerane zaťažený.

Namiesto toho nám pani prezidentka ponúkla takzvanú interpretačnú doložku, ktorá ako príloha ku zmluve s USA objasňuje náš výklad článkov tejto zmluvy. Zmieňuje sa v tejto doložke trebárs o nezriaďovaní vojenských základní na území SR, o nutnosti žiadať orgány SR o povolenie vstupu ozbrojených síl USA , alebo o zákaze rozmiestňovania zbraní hromadného ničenia v našej domovine.

To všetko pôsobí úžasným dojmom, no predsa len…

Citlivé vnímanie pani prezidentky je až natoľko citlivé, že nevníma okolnosti pragmatické, takpovediac necitlivé. Skúsme si ich pripomenúť:

Medzištátne dohody nezvyknú spôsobovať zdraženie chleba. Nanajvýš nám sem  nasáčkujú nejakých tých vojakov a im prislúchajúcu techniku. Podobných tým, na ktorých sme ešte pred tridsiatimi rokmi pokukovali pri prejazde Ružomberkom, alebo pri jazde okolo letiska Sliač. Na jednej strane to môže urážať našu národnú hrdosť a vytvárať pocit, že tu máme okupanta. Ktorý nie je zaštítený pozývacím listom, ale medzištátnou zmluvou. Horšia je však druhá strana tohto problému, po aktivácii tejto zmluvy sa v prípade medzinárodného konfliktu môžeme zmeniť z krajiny, nad ktorou rakety lietajú, na krajinu, na ktorú rakety padajú.