Založ si blog

Pani prezidentka opäť citlivo vníma

Citlivé vnímanie pani prezidentky sa prejavuje znovu a znovu. Aktuálne ide o prejav citlivého vnímania obrannej dohody s USA. Pani prezidentka sa jej citlivo venovala s húfom ústavných právnikov a spoločne nenašli ani ten najmenší dôvod na to, aby bolo dohodou nutné obťažovať ústavný súd. Vnímajú totiž, že je aj bez toho neprimerane zaťažený.

Namiesto toho nám pani prezidentka ponúkla takzvanú interpretačnú doložku, ktorá ako príloha ku zmluve s USA objasňuje náš výklad článkov tejto zmluvy. Zmieňuje sa v tejto doložke trebárs o nezriaďovaní vojenských základní na území SR, o nutnosti žiadať orgány SR o povolenie vstupu ozbrojených síl USA , alebo o zákaze rozmiestňovania zbraní hromadného ničenia v našej domovine.

To všetko pôsobí úžasným dojmom, no predsa len…

Citlivé vnímanie pani prezidentky je až natoľko citlivé, že nevníma okolnosti pragmatické, takpovediac necitlivé. Skúsme si ich pripomenúť:

  • štáb ústavných právnikov robil robotu namiesto ústavného súdu. Načo nám ten ústavný súd vôbec je, keď títo borci dokážu jeho činnosť vykonávať promptne a priam perfektne?
  • pani prezidentka síce zahrozila prstíkom – ak američania odmietnu interpretačnú doložku, tak zmluvu nepodpíšem! Lenže prečo by mali amíci odmietať náš názor na výklad zmluvy? Pokojne si ho môžeme nechať, oni majú svoj a v prípade rozporov vo výklade zmluvy ním budú argumentovať. Argumentovať budú prostredníctvom svorky právnikov, ktorí sú trošičku podkutejší a trošičku lepšie platení ako tí z nášho prezidentského paláca.
  • pani prezidentka nevníma citlivo fakt, že všetky okolnosti uvedené v interpretačnej doložke tam uvedené nemuseli byť. Pretože ak sú také citlivé na pani prezidentkino vnímanie, tak mali byť uvedené priamo v zmluve.
  • v súvislosti s obrannou dohodou s USA vyplávalo na povrch i citlivé vnímanie referenda o predčasných voľbách pani prezidentkou. Vtedy sa neodhodlala suplovať ústavný súd a priamo ho zaťažila týmto problémom. Logika nepustí: pokiaľ by vyhlásila referendum podľa vôle 600 000 občanov, tak by sa nedajbože mohli uskutočniť predčasné voľby a nová vláda by jej nemusela dať žiadnu šancu na tvorbu interpretačných doložiek.

Medzištátne dohody nezvyknú spôsobovať zdraženie chleba. Nanajvýš nám sem  nasáčkujú nejakých tých vojakov a im prislúchajúcu techniku. Podobných tým, na ktorých sme ešte pred tridsiatimi rokmi pokukovali pri prejazde Ružomberkom, alebo pri jazde okolo letiska Sliač. Na jednej strane to môže urážať našu národnú hrdosť a vytvárať pocit, že tu máme okupanta. Ktorý nie je zaštítený pozývacím listom, ale medzištátnou zmluvou. Horšia je však druhá strana tohto problému, po aktivácii tejto zmluvy sa v prípade medzinárodného konfliktu môžeme zmeniť z krajiny, nad ktorou rakety lietajú, na krajinu, na ktorú rakety padajú.

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

sunak

Rada Európy aj OSN kritizujú plány Británie na deportácie migrantov do Rwandy

23.04.2024 10:35

Migrantov by mali deportovať bez ohľadu na ich pôvod, ak prídu do Británie nelegálne.

Hasičské auto / Hasiči / Požiar / Požiarnik /

Pre požiar vo Výbornej prišli o strechu nad hlavou takmer dve desiatky ľudí

23.04.2024 10:13

Pri požiari štyroch jednoduchých stavieb sa nikto nezranil.

charkov, veža, televízna

List z Charkova: Úder na televíznu veže bolí. Ale nezlomí

23.04.2024 10:00

Vidieť ste ju mohli takmer odkiaľkoľvek v meste, bola najvyššou stavbou Charkova. Pripomínala raketu, ktorá každú chvíľu vzlietne do vesmíru.

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 10:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1909510x
Priemerná čítanosť článkov: 5246x

Autor blogu