Ako nás chráni Patriot

12. októbra 2022, spozabukakuk, How do they do it?

Protivzdušnú obranu (ďalej PVO) Slovenska donedávna zabezpečoval ruský systém S-300. Dnes ju už nezabezpečuje, pretože sme ho zaslali na Ukrajinu a s pravdepodobnosťou blízkou istote ho tam ruské strely degradovali na hromádku šrotu. Jeho náhradou mali byť systémy PVO Patriot, ktoré nám veľkodušne zapožičalo Holandsko a Nemecko.

Holandská veľkodušnosť však netrvá večne, jedna z batérií Patriot sa porúčala späť do svojej domoviny. Naozaj iba jedna?

Včera som mal namierené do Banskej Bystrice. Po ceste som stretol na R1 kolónu vojenských vozidiel o dĺžke zhruba jeden kilometer, autá mali holandské poznávacie značky. Ak toto bola naozaj len jediná batéria Patriot, tak vôbec nepochybujem, že sa na Sliači uvoľnila plocha polovice tamojšieho letiska.

No a v tejto súvislosti mi napadla taká čudná otázka: ako sa mohol nebadane prepraviť systém BUK podozrivý zo zostrelenia malajského letu MH17 z Ruska na Ukrajinu a späť? Logicky by ho mala tvoriť kolóna podobnej veľkosti ako u holandského Patriota. A fotografie „dokazujúce“ jeho transport zobrazujú nanajvýš jedno či dve vozidlá…