Ako si pán Dírer myslel, že moderuje

10. septembra 2023, spozabukakuk, Tak si tu moderujeme...

Už aby bolo po voľbách… Že prečo? Pretože tie predvolebné drísty sa už nedajú počúvať. Dnes k nim výraznou mierou prispel (teoreticky) špičkový redaktor TA3 pán Dírer v pravidelnej, jemu zverenej relácii V politike.

V prvej časti hostil prominentného hosťa, Mgr. Čaputovú, prezidentku Slovenskej republiky. Čo by bolo teoreticky v poriadku, pani Čaputová má nárok vyjadriť svoje názory a postoje samostatne, bez prítomnosti oponenta. Moderátor by však mal byť i v takomto prípade dôstojným partnerom a nepchať sa prominentovi o dušu spasenú do pr…iazne. Hlavne v takom prípade nie, keď ide o reláciu pripravovanú s dostatočným dvojdňovým predstihom, u ktorej teda existuje nie nepodstatná možnosť upravovať ju zásahmi strihača. Otázky síce mohli pôsobiť akože ostrejším dojmom (čo je dojem automaticky vznikajúci pri otázkach na  súčasnú situáciu našej spoločnosti), lenže odpovede na ne boli ponechávané bez komentára a bez serióznej konfrontácie s realitou.

V druhej časti relácie – hosťami boli páni Majerský a Kaliňák – sa však tón i naladenie pána Dírera výrazne zmenili. Odpustil si síce svoj zvyčajný sebastredný príhovor, no nahradil ho desaťminútovou diskusiou s predsedom KDH o jeho vyjadrení, ktorým vraj označil ľudí LGBTI+ za pliagu. A vďaka pripomienke pána Kaliňáka sa úvodná pliaga natiahla o ďalších 5 minút… Korunoval to všetko tričkom s dúhovým nápisom PLIAGA, ktoré pánu Majerskému venoval.  Asi mu bolo jedno, že moderátor má diskusiu MODEROVAŤ, nie prezentovať v nej svoje postoje.

Nejdem zachádzať do detailov, no vo veľmi podobnom duchu prebiehal i zvyšok diskusie. Pán Dírer ju veľmi úspešne rozbíjal na dlhé bloky, v ktorých sa odvíjali jeho duely či už so spomenutým Majerským, alebo Kaliňákom. A aj keď bol ubitý argumentami, tak si nedokázal odpustiť skok do reči typu „len pre upresnenie“… Koniec-koncov, môžete sa o tom presvedčiť aj na vlastné oči a uši.

Relácia bola vysielaná s titulkom Boj o voliča. Podľa obsahu však išlo o boj Dírera s divákovou trpezlivosťou a s jeho znechutením. O boj víťazný, lebo asi len málokto to zniesol trpezlivo a bez pripomienok. Gratulujem vedeniu televízie TA3 k výberu moderátorov relácií s vysokou sledovanosťou. Ale možno by aj napriek gratulácii mali radšej využívať ľudí, ktorých by mohli vymeniť aj bez rizika, že budú obviňovaní z diskriminácie menšín.

P.S. Pokiaľ pán Majerský nemá záujem o tričko, ktorým ho pán Dírer obšťastnil, tak ja ho rád príjmem. A ubezpečujem ho, že neskončí schované v skrini.