Parlamentný Brumteles

9. januára 2024, spozabukakuk, Do psej matere!

Ešte ako dieťa som v čiernobielom televízore sledoval rozprávku o čertovi Brumtelesovi. Už si z nej pamätám len zopár fragmentov – že bábkovému Brumtelesovi prepožičal hlas fenomenálny Jozef Króner, že čertisko miloval oblizovanie železa a že bol z hlbín pekla na zemský povrch vyslaný aby škodil. Od jeho poslania sa odvíjal i často používaný slogan: Škodiť, škodiť, škodiť!

Parlamentná opozícia si pravdepodobne neuvedomuje, že prevzala rolu čerta Brumtelesa a že sa silou-mocou snaží o uvedenie jeho sloganu do života. Obštrukcie, ktoré uplatňujú naozaj pri každej možnej aj nemožnej príležitosti o tom svedčia. Majú 5-6-7-hodinové čítania pozmeňujúcich návrhov k rozpočtu, ktorým nerozumie nielen divá sviňa, ale ani ich predkladatelia, iný význam ako škodiť, škodiť, škodiť? Škodia parlamentnej práci, škodia zdraviu nočných heroických recitátorov týchto návrhov, túžia škodiť riadnemu finančnému chodu štátu.

Ako to už v rozprávkach býva, snahy čertovskej entity o škodenie, škodenie, škodenie vypálili vždy opačne a Brumteles sa v konečnom dôsledku prejavil ako nesmierne užitočný element. Mám silný pocit, že snahy opozície o škodenie, škodenie, škodenie dopadnú rovnako. Že oveľa viac ľudí pochopí, že ich jedinou schopnosťou je deštrukcia. A že odmena za deštrukčné snahy bude veľmi pripomínať tú Brumtelesovu: budú môcť rovnako ako on lízať lokomotívu.

Technická poznámka: na základe bábkového seriálu sa svojho času stala populárnou prezývka Brumteles. Má ju v mene aj film z roku 1982 Chlap prezývaný Brumteles v hlavnej úlohe s Vladom Müllerom. V žiadnom prípade nechcem prirovnávať „prácu“ parlamentnej opozície k tomuto dielu a k výbornému výkonu jeho hlavného predstaviteľa.