Ako sa z mazákov stávajú holubi

16. apríla 2024, spozabukakuk, Do psej matere!

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie:

v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po roku boli pasovaní starším osadenstvom kasína (ergo kasární) za mazákov. Treba dodať, že to pasovanie nebolo celkom dôstojné a ani celkom bezbolestné. Mazáci boli oslobodení od viacerých ponižujúcich, pravdupovediac šikanóznych aktivít, napríklad od rajónov (čo bolo pravidelné upratovanie ubytovacích priestorov), tie boli prenechané práve holubom.

Status mazáka nemusel byť do konca ZVS nemenný, za niektoré porušenia špecifických morálnych a etických zásad vojenského kolektívu – napríklad donášanie nadriadeným – mohol byť odňatý. Je pravda, že sa to stávalo zriedka, no o to väčšia bola potupa takto potrestaného exmazáka.

A dnes sa obrazne povedané stalo čosi veľmi podobné. Mazákovi bol odňatý status mazáka a bol degradovaný na holuba.

P.S. Ospravedlňujem sa všetkým členom Súdnej rady, ktorých by sa ich označenie za holubov mohlo dotknúť. Pokladám ich však za natoľko inteligentných, že chápu použitie takejto metafory. Zároveň sa ospravedlňujem všetkým holubom za to, že som do ich kolektívu zaradil kohosi so štatútom, s ktorým sa nemusia nutne stotožniť.