Kto vytopil Rudno nad Hronom?

18. mája 2021, spozabukakuk, Kauzy

Tragédia… Povodeň. Udalosť, ktorá sa dotkla nielen majetku obyvateľov obce Rudno nad Hronom, ale i života ľudského. Kto je za to zodpovedný? Je za to niekto vôbec zodpovedný?

Na vinníka sa možno dá ukázať prstom. Vinníkom je Program revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodí SR. Program, ktorý schválila vláda Ivety Radičovej v roku 2011 a zamýšľala doň vraziť miliardu eur. Jeho manažérom a kontrolórom v jednej osobe (vraj aby sa ušetrilo na mzdových nákladoch) bol Ing. Michal Kravčík, CSc., donedávna predseda Demokratickej strany.

Našťastie sa z milardového balíka stihlo vyčerpať „len“ 42 miliónov. A jednou z obcí, ktoré boli týmto programom postihnuté, bola aj obec Rudno nad Hronom. Havária, ktorá zapríčinila smrť bývalého starostu a značné materiálne škody, bola spôsobená roztrhnutím hrádze, ktorá mala chrániť obec pred povodňami… Hrádzu vybudovala zvolenská firma Vodales.

Realizáciou opatrení v Rudne sa pán Kravčík chválil na svojom blogu. Blog sa nazýva príslovečne „Ako ochránili hrádzky obec Rudno nad Hronom pred veľkou vodou“. Akurát na konci titulku dnes chýba jeden, alebo radšej viac otáznikov. A je paradoxom, že v diskusii k blogu sa vyjadril i bývalý starosta obce a jeho postoj k prepytujem protipovodňovým opatreniam bol kladný…

S problémami, ktoré priniesol Projekt revitalizácie, som sa obrátil otvoreným listom i na Transparency International Slovakia. Blog, v ktorom boli v skratke uvedené najzávažnejšie problémy Programu revitalizácie, som poslal mailom aj jej riaditeľovi. Výsledok? Postoj Transparency som opísal v inom blogu. Ak hádate, že na to kašľali, tak ste uhádli aj bez jeho čítania. Páni a dámy z Transparency, ako sa cítite?

A ak by ste sa chceli dozvedieť o niečo viac o zmieňovanom Programe revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodí SR, tak nazrite sem. Je to veľmi dlhé a veľmi zvláštne čítanie. Len v krátkosti uvediem, že odporcom programu bol aj súčasný poslanec za SaS Radovan Kazda. Pridám aj vyjadrenie vtedajšieho ministra pôdohospodárstva ku schválenému Programu revitalizácie:

Podarilo sa vytvoriť tok peňazí bez akejkoľvek kontroly a vyvodenia zodpovednosti pri nesplnení sľubovaných kritérií, maskovaný úžasnou medializáciou.
Zsolt Simon, vtedajší minister pôdohospodárstva

Na záver otázka, možno rečnícka, možno nie: Kto za to môže?