Založ si blog

Potecha z okupácie vojskami spriatelených armád

Nesluší sa to v dnešnej dobe písať, no v roku 1968 sa našlo niekoľko jedincov, ktorí mali z ruskej okupácie úprimnú radosť. Bez nejakých zábran napíšem, že som medzi nich patril…

V tom roku som bol dieťa školu povinné a v auguste som prvý raz absolvoval návštevu zariadenia zvaného pioniersky tábor. Dnes sa už také kempy zvyknú označovať civilnejšie ako tábor letný alebo detský. No a mne sa v tom pionierskom tábore vôbec, ale vôbec nepáčilo. Možno preto, že som bol prvý raz v živote na dlhšiu dobu z domu a zo zúčastnených deciek som ani jedno nepoznal.

Týždeň som trpel, o mobiloch vtedy ani američan nechyroval a domov sa volať nedalo ani z pevnej linky. No ale potom sa čosi stalo – prišiel dvadsiaty prvý august a s ním prišli Rusi! A moji starostliví rodičia pochopili, že toto teda žiadna sranda nebude, naštartovali rodinné približovadlo Škoda MB 1000 a absolvovali 250 kilometrov, aby zachránili svoju ratolesť. Vedenie tábora sa vraj vzpieralo, no moja mamka bola osoba rázna, vedela si dupnúť a vyrvala ma z ich starostlivých rúk. Jupíííí! Treba dodať, že spomínané vedenie tábora neskôr už také dôsledné nebolo, pretože zbytok pionierov sa na druhý deň autobusmi tiež presunul do rodných hniezd.

To však nebola jediná potecha z okupácie pre maloletého jedinca. Mne i vrstevníkom, ktorí rovnako ako ja nemali ani najmenšiu predstavu o príčinách a dôsledkoch prítomnosti tankov zaparkovaných v centre mesta, spestrovali život nápisy svojským spôsobom odsudzujúce okupáciu. Boli písané vápnom na väčších plochách, akási socialistická a vtedy všeobecne tolerovaná verzia graffiti. Nápisy sa zväčša opakovali a prezentovali nie veľmi bujnú fantáziu svojich tvorcov. Tu uvediem pár príkladov z tejto sorty, pričom vynechám tie, ktoré boli myslené úplne vážne a boli úplne bez irónie:

Dubček, Svoboda – záchrana národa!

Dubčekovi borovičku, Brežnevovi šibeničku!

SSSR = SS

No našlo sa pár tvorcov, ktorí svojimi heslami predviedli invenciu, iskrivý vtip a šarm. Za všetky spomeniem to, ktoré si budem určite pamätať až do konca života. V centre veľkej križovatky, na asfaltovom trojuholníku vápnom bola namaľovaná sliepka obesená na šibenici. Pod ňou slogan (v pôvodnej nárečovej verzii, bez jazykovej úpravy): Radšéj som si život zala, jak by Rusom vajcá srala!

Všetko zlé časom pominie. Pominuli i okupanti. Zostali len spomienky – a ako to už býva, len tie lepšie, vtipnejšie, srandovnejšie. Jedna z trvalejších spomienok je ale hmatateľnejšia. Na plote v neďalekom susedstve stále presvitá spod mnohých vrstiev náterov jeden z tých vtipnejších okupačných sloganov: Lenin zobuď sa, Brežnev sa zbláznil!

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1910419x
Priemerná čítanosť článkov: 5248x

Autor blogu