Kauza: Gastrolístky

Ach, ako sa ten svet rýchlo mení… Ešte pred pár dňami bolo slovíčko „gastráč“ jedným z najfrekventovanejších, dnes ho nahradili iné termíny z dielne (ne)obyčajných ľudí. Nezabúdajme, vráťme sa v čase kúsok späť. Vášne opadli, gastráčom – a z nich vyplývajúcej teplej strave – sa môžeme venovať s hlavou chladnou.

Prečo gastráče?

Nuž, odpoveď je vcelku jednoduchá. Je to štátom vydupaný príspevok na stravu. Od zamestnávateľom zamestnancom. OK, ale prečo akurát akési papieriky a nie peniažky? Nuž, pretože je to príspevok cielený a účelový. Inak je pomerne náročné dosiahnuť aby si zamestnanec za cielený účelový príspevok kupoval pôvodne zacielený účel. Teda stravu, najlepšie teplú, a nie napríklad topánky. Alebo cigarety. Alebo pol deci, toluén, hrable. Gastrolístok je teda cenina určená na nákup potravín.

Prečo by mal na gastráčoch niekto zarábať?

Hm, a prečo nie? Zisk je predsa hnacím motorom podnikania, je bičom, ktorým ženie neviditeľná ruka trhu svet kapitálu vpred. Zárobok na gastráčoch predstavuje niekoľko málo percent ich nominálnej hodnoty. Je treba povedať, že tento zisk gastrofiriem sa netýka zamestnacov, ktorí za gastrolístok dostanú protihodnotu v jeho nominálnej cene. Na zisk gastrofiriem sa skladajú časťou zamestnávatelia a časťou podniky poskytujúce stravu a potraviny. Pre stravovacie zariadenia je to však za tú cenu aj určitá forma reklamy, pracujúci ľudia inkasujúci gastráče zvyknú v drvivej väčšine obedovať tam, kde majú na dverách nálepku, že gastráče berú.

Prečo by na gastráčoch malo zarábať len niekoľko firiem?

Náročná otázka, jednoduchá odpoveď. Gastrolístky sú ceninou. A na ceninách môže zarábať ten, kto ich vie tlačiť a distribuovať, kto vie napríklad zabezpečiť dostatočnú kvalitu ochranných prvkov a ochrániť vytlačené kvantum gastráčov pred odcudzením. Ak túžite naskočiť na vlak podnikania rútiaci sa týmto smerom – nech sa páči. Je však zaujímavé, že o licenciu pre tlač iného typu cenín – napríklad známok alebo nákupných poukážok – žiadna veľká bitka nezúri.

Čo by sa stalo, keby sa gastráče zrušili?

Nič zjavné. Vyfasovali by sme (my, zamestnanci) vo výplate príspevok zamestnávateľa na stravu a mohli by sme ho minúť tak, ako je uvedené vyššie. Okrem teplej stravy aj na topánky, cigarety, pol deci, toluén, hrable. Zamestnávateľ by nemusel platiť gastrofirmám pár percent za distribúciu gastrolístkov a prilepšil by si o niekoľko šušníkov. Reštauráciám by sa zisky tiež zodvihli o nejaké to percentíčko odvádzané pôvodne gastráčistom. Okrem toho by padla psychologická hranica ceny obedného menu, ktorá bola doteraz limitovaná najbežnejšou hodnotou gastrolístka a ceny by sa podľa všetkého plazivým spôsobom začali šplhať nahor. Zhrňme to: zisk gastrofiriem by si prerozdelili zamestnávatelia a stravovacie firmy, zamestnanci by zostali na svojom a nemali z neho nič.

A čo by sa ešte stalo, alebo mohlo stať?

Zrušeniu gastráčov by museli predchádzať nejaké drobné novelizácie daňových zákonov v parlamente. Sprevádzané všeobecne známymi folklórnymi prvkami. OĽaNOisti by prišli o významnú časť svojej nosnej politologickej témy a museli by hľadať náhradu. Nepochybujem, že by ju našli skoro, aj keď možno nie až takú výživnú. A po zrušení gastrolístkov by gastrofirmy asi boli nútené prepustiť významnú časť svojich zamestnancov, keďže by pre nich už nemali robotu. Prispeli by tak pozitívnym spôsobom k obohateniu nášho pracovného trhu, ktorý začína pociťovať nedostatok kvalifikovaných pracovných síl.

 

P.S. Autor týmto prehlasuje, že jeho záujem o gastrolístky a manipulácie s nimi je čisto platonický. Ako SZČO v tejto branži nepodniká a na stravovanie by si ich kupoval iba sám pre seba, čo by v jeho konkrétnom prípade bolo tak trochu kontraproduktívne.

Fico Všemocný

27.03.2025

Nejakým nedopatrením sa mi na obrazovku TA3 dostala tlačovka SaS ku 25% clám vyhláseným Trumpovou administratívou na dovoz automobilov z Európy. A nejakým nedopatrením som z nej aj kúsok sledoval a nestačil som sa čudovať. Hneď v úvode nám totiž pán predseda SaS Gröhling s dikciou a dôrazom preňho typickými objasnil, že clá na dovoz automobilov do USA má na svedomí [...]

O sedemdesiatšestke a aj o iných číslach

02.03.2025

V týchto dňoch je v slovenských médiách extrémne populárnym číslo 76. Prekonáva dokonca aj slávu Kotlebovho šeku na 1488 eur a popularitu pálky, ktorú mu zaň vymeral sudca. Číslo 76 sa dnes stalo priam magickým symbolom moci – je to počet poslancov zabezpečujúci prevahu v zákonodárnom zbore. Sedemdesiatšestka sa však stala aj opozičným fetišom. Modlitebným [...]

O Kotlárovej správe

15.10.2024

Zasa sa mám o čom dohadovať – teraz je to správa vládneho splnomocnenca a parlamentného poslanca Petra Kotlára, ktorá mala byť primárne zameraná na manažovanie covidovej epidémie. No obsahovala aj čosi navyše, nejaké drobné útržky z nej nám pán splnomocnenec sprostredkoval na svojej tlačovej besede. Nemám záujem polemizovať ani s pánom MUDr. Kotlárom, ani s jeho [...]

medveď hnedý

Medvedica napadla turistu v poľských horách, prežil so zranením

02.04.2025 22:41

Skorá jar je obdobím, keď sú medvede hladné, podráždené a mimoriadne nebezpečné.

Benjamin Netanjahu

Izrael vykonal vzdušný úder v damašskej štvrti Barzá, píšu agentúry

02.04.2025 20:44, aktualizované: 21:19

Izraelská armáda doteraz vec nekomentovala.

Ruské jadrové manévre / Bombardér / Tu-22M3 /

V Irkutskej oblasti na Sibíri sa zrútil ruský bombardér, zahynul jeden pilot

02.04.2025 20:33

Stroj podľa neho havaroval pravdepodobne v dôsledku technickej poruchy.

prílet F16 Kuchyňa

Vzdušný priestor by sme si mohli strážiť sami už v lete, prišli ďalšie F-16. Do Kuchyne leteli na etapy

02.04.2025 20:05

Obe lietadlá boli dodané letecky v dvoch etapách, letom cez Atlantik na leteckú základňu Morón v Španielsku a následným preletom na letisko v Kuchyni.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 378
Celková čítanosť: 2006153x
Priemerná čítanosť článkov: 5307x

Autor blogu