Založ si blog

Vrtieť poslancom

O svojráznom vedení schôdze slovenského zákonodárneho zboru pani podpredsedníčkou Nicholsonovou už písali viacerí. A ešte viacerí písať budú, je to téma atraktívna, vďačná na prezentáciu vlastných postojov a na vyjadrenie osobných emócií vo vzťahu k (ne)milovaným politikom.

Nechcem zvažovať čo mal alebo nemal urobiť Hrnčiar, čo urobil, alebo neurobil. Nechcem znevažovať požehnaný stav pani Nicholsonovej a špekulovať nad vplyvom zvýšenej hladiny hormónov na jej konanie. Zastavme sa však pri tvrdení pani podpredsedníčky, ktorá sa búcha do pŕs, že schôdzu viedla presne v zmysle rokovacieho poriadku, pretože ten jej exaktne neprikazuje spôsob, akým má zisťovať počet poslancov nutných pre otvorenie schôdze NR SR. Ak to mám zľahčiť, tak v rokovacom poriadku NR SR sa nehovorí ani o tom, že počet poslancov prítomných na schôdzi sa určuje prezenčnou listinou, vizuálnym brutto odhadom, alebo na základe hlasitej informácie pána poslanca Galka.

Nuž… Povedzme to otvorene a bez servítky pred papuľkou – pani podpredsedníčka tára a prejavuje hrubú neznalosť (v relatívne lepšom prípade), alebo v prípade horšom brutálnu ignoranciu voči Zákonu Zákonov, voči Ústave SR. Tá v článku 73 odsek (2) hovorí:

Poslanci sú zástupcovia občanov. Mandát vykonávajú osobne podľa svojho svedomia a presvedčenia a nie sú viazaní príkazmi.

Čo v praxi znamená, že poslanec sa pre účasť na schôdzi NR SR prezentuje na základe vlastného svedomia, presvedčenia, či uváženia alebo rozhodnutia. A nie na základe toho, že o jeho prezentácii rozhodne ktokoľvek iný, hoci by to i sám Luciferson bol.

Stručne: ak poslanec nevrtí chvostíkom, tak chvostík by nemal vrtieť poslancom.

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 08:34

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1908273x
Priemerná čítanosť článkov: 5243x

Autor blogu