Založ si blog

Bonapartovský komplex

Pojem Napoleonský komplex je všeobecne známy, ide o kompenzáciu jedinca za jeho fyzickú nedostatočnosť. Pôvodne sa pomenovanie vzťahovalo na malý vzrast, ale prezentáciu vlastného ega maskujúcu fyzický hendikep vieme prisúdiť i morálnym a charakterovým nedostatkom postihnutého.

V našich podmienkach takúto nedostatočnosť pokojne môžeme premenovať z Napoleonského komplexu na komplex Bonapartovský. Pred bytovým komplexom Bonaparte sa totiž zvyknú schádzať ľudia zvolávaní kýmsi kvôli prezentácii toho, že zvolávateľ sa cíti malý a vo voľbách politicky nedocenený. Včera sa zišli už ôsmy raz, takže onen komplex má asi dosť hlboké korene.

Je pravda, že obsah stretnutí býva pestrý, i keď nie všetky nápady sú vydarené. Nedvědi nevyšli celkom podľa plánu a ani úradnému povoleniu pre konanie akcie sa nevenovala pozornosť, akú by si úradný šimeľ zaslúžil. A priznajme si, že ani červené karty nezažili pred komplexom Bonaparte svoju premiéru, boli len kópiou postupu využitého americkou ambasádou v susedných Zemích historických.

Som však veľmi zvedavý s čím prídu organizátori o týždeň. Nemám strach z toho, že by si nemohli zaplatiť prominentných účinkujúcich (ktorí by boli ochotní prezentovať sa v službách politických organizátorov). Peňazí majú dosť, veď po voľbách dostali za voličské hlasy niekoľko miliónov, ktoré ani nemajú veľmi kde inde minúť – ak si odmyslíme propagáciu v regionálnych reklamných plátkoch. Horšie je to však s invenciou. Keď chcú vymyslieť niečo originálne, čo dokáže oživiť upadajúci záujem, tak maková štrúdľa ani pečená husacina stačiť nebudú a burčiaková sezóna je ešte ďaleko. A ani na Kazíka veľa demonštrantov neprilákajú. Bude treba siahnuť po ráznejších metódach – a naozaj sa obávam, že nejaká tá provokácia z ľudí všetkého schopných vylezie. Policajná nakladačka niekoľkým ultras matovičoidného typu by veru stojaté vody komplexu Bonaparte výdatne oživila.

Uvítali by ju dozaista aj novinári, určite ich nebaví dookola písať články, ktoré sa zmôžu len na recyklované monológy odvolávajúce Kaliňáka, opis jedálneho lístka akcie a na odhad počtu zúčastnených.

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

fajčenie, fajčiar, závislosť

Koniec s fajčením? Británia chce zakázať predaj cigariet

18.04.2024 08:00

Krajina rozhoduje o najprísnejšom protifajčiarskom zákone v Európe. Ak prejde, Briti, ktorí sa narodili po 1. januári 2009, si už tabakové výrobky v obchode nekúpia.

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát. EÚ uvalí nové sankcie

18.04.2024 07:02, aktualizované: 07:37

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 10:05

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1907726x
Priemerná čítanosť článkov: 5241x

Autor blogu