Založ si blog

Kult mŕvych

Dátum, ktorý hýbe celým Slovenskom. Prvý november, Sviatok Všetkých svätých, Pamiatka zosnulých. Zo srdca neznášam tento deň. Je to totiž sviatok nášho pokrytectva.

Život, ktorý raz začne, raz aj skončí. Je to nevyhnutnosť daná prírodou alebo Bohom, nech si každý vyberie čo mu je bližšie a v čo verí. Všetci sme mali niekoho, kto už svoj životný limit vyčerpal, kto je už na tej druhej strane. A nikomu z nás odchod jeho milovaných nebol ľahostajný. Ale prečo sa máme zblázniť v jeden deň v roku a hromadne sa hrnúť na cintoríny? Pretože sa to tak sluší a patrí? To nám naši blízki stoja za spomienku iba jeden deň v roku? A vyžadujú od nás hromadný ošiaľ nie nepodobný prvomájovej manifestácii alebo spartakiáde?

Nechcem sa nikomu dávať za príklad, no na mojich blízkych si rád spomeniem vždy, keď idem okolo miesta ich posledného odpočinku. Stačí na pár minút zastaviť, vystúpiť z auta a oddať sa tichej, intímnej, nikým nerušenej spomienke na nich. Oni sú príjemní spoločníci a krásne sa s nimi mlčí a spomína. Okrem toho nosím v sebe jednu celkom čerstvú ranu – v tomto roku mi zomrel otec. Priznávam, že doteraz som ani len netušil ako veľmi môže blízky človek chýbať. Zostal však neďaleko, z okna za jasného počasia dovidím na majestátny kopec, pod ktorým je liečebný ústav, v ktorom dožil svoje dni. Každý pohľad mi ho pripomína, bez ohľadu na dátum.

Svojim príbuzným som svoju neľúbosť s kultom mŕtvych už neraz polovážne-položartom spomenul. V tom duchu, že keď raz ja budem zakopaný dva metre hlboko, tak nech sa mi neopovážia prvého novembra dupotať nad hlavou, lebo ich prídem strašiť. A čím som starší, tým viac sa z tejto pravidelne opakovanej povedačky to položartovné vytráca…

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dve vojny?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1908252x
Priemerná čítanosť článkov: 5242x

Autor blogu