Založ si blog

Pôsobenie médií na mládež v rozvinutej socialistickej spoločnosti

Pri čítaní novín si chtiac nechtiac musím spomenúť na noviny socialistické. A porovnávať s tými dnešnými…

Samozrejme, že sú medzi nimi rozdiely. Nemám na mysli rozdiely ideologické, veď občas stačí tú istú správu prefarbiť z červenej na modrú a stále zostane použiteľnou. Skôr fakt, že dakedy bol novinár na rozdiel od dneška profesionálom a netrúfol si uverejniť neoverenú správu. Socialistický novinár mal oproti tomu dnešnému jednu obrovskú výhodu – nemal konkurenta v internete, ten neexistoval. Okrem toho sa v ideologických otázkach mohol geniálne zaštítiť jedinou správnou ideológiou, princípmi socialistického štátu a komunistického vierovyznania. Na druhej strane nemohol napísať všetko čo by chcel a musel byť cvičený aj v disciplíne písania medzi riadkami – no toto sa asi príliš nezmenilo.

Dnes to je predsa len iné, v rýchlom svete znesie konzument informácií hocijakú blbosť, ktorú mu novinári naservírujú. Pravdivostná hodnota sa vie skryť za nemenovaný zdroj, alebo čarovné slovíčko „údajne“. A konzumenta nezaujímajú závery zjazdu či snemu niektorej z množstva politických straničiek a pastraničiek, ktoré tu dnes sú a zajtra tu byť nemusia. Skôr ide po senzáciách, škandáloch, po počtoch mŕtvych a zranených, po konšpiráciách, klebetách.  Jedno však majú bývalí novinári s tými dnešnými spoločné. Ilustruje to nasledovný príbeh:

Dakedy veľmi dávno, v dobách takmer paleolitických, som počas husákovskej normalizácie absolvoval stredoškolské vzdelanie. Jedným z gymnaziálnych predmetov bola samozrejme slovenčina a jednou z jej disciplín sloh. No a raz nám slovenčinár nadelil ako tému slohovej práce čosi o postavení mládeže a jej úlohách v  budovaní rozvinutej socialistickej spoločnosti. V lavici sme vtedy sedeli dvaja a pod lavicou sme mali schované noviny. Pravdu. Kupovali sme si ju s kamošom na striedačku (50 halierov bol peniaz!) kvôli športovej rubrike, Pravda mala vtedy z denníkov (okrem špecializovaného Športu) túto časť spracovanú najkvalitnejšie. No a v tej konkrétnej Pravde sa nachádzal úvodník. Ktorého téma bola neprehliadnuteľne popísaná v jeho titulku a perfektne sedela na zadanú tému slohovej práce.

Čo bolo viac mladému socialistickému človeku treba? Oráfal som úvodník od slova do slova, len titulok a podpis som vynechal, kvôli nenápadnosti som dve či tri gramatické chyby pridal. A s uspokojením som čakal na výsledok. Ale smola… Zo slohu som dostal trojku. Peknú okrúhlu, červenú, trikrát podčiarknutú. A ku nej komentár s výkričníkom: FRÁZY!

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1910095x
Priemerná čítanosť článkov: 5248x

Autor blogu