Založ si blog

Opozičná tragifraška

Vážený volič Igora Matoviča!

Keď nesúhlas prechádza do nenávisti, tak to je zlé. Ale keď už nenávisť znásilňuje samú seba za každú cenu, tak je to buď hlúposmiešne, poľutovaniahodné, alebo terapiu požadujúce.

Žlčovitými slinami sa (ako inak) prezentoval Igor Matovič (kto iný). Veľmi hlučne sa odbavil na cenách energií. Nie že by ma rastúce ceny energií tešili, to nie. Nie že by ma zruinovali, ale veď človeku sa hodí každý centík čo ušetrí. Normálny (normálny!) človek by však nemal strácať súdnosť, cit pre mieru a ani zdravý rozum. Žiaľ, pánu Matovičovi sa toto všetko prihodilo odrazu. Ale k veci.

Parlamentná opozícia vyslovila ultimátum: buď predseda vlády do stredy odvolá kvôli nezrovnalostiam v cenách energií všetkých štátnych nominantov v energetických podnikoch a pridá k tomu hlavu ministra hospodárstva, alebo bude v parlamente odvolávaný. Opozíciou. Zasa, už ani neviem koľký raz.

Vážený volič Igora Matoviča!

Zúrivosť a nenávisť zatemňujú myseľ. Čo by sa zmenilo, keby v riadiacich orgánoch nesedel nik z nominantov štátu? Absolútne nič. Pretože manažérsku kontrolu majú v energetických podnikoch vďaka geniálnej dzurimiklošistickej privatizácii investori, väčšinou zahraniční. A návrh na zmeny cien energií, jedno či elektriny, plynu, vody, alebo tepla, podáva menežment. Tento návrh však ešte nie je konečný, musí prejsť cez to preklínané URSO, Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Mimochodom, tento úrad vznikol v roku 2001 práve ako nutný dôsledok privatizácie energetických podnikov – ako regulátor v prostredí, v ktorom nie je možná hospodárska súťaž. No a ÚRSO ho buď schváli, buď zamietne, alebo schváli so zmenami… Čiže bez požehnania ÚRSO (ktorý je aspoň teoreticky úradom nezávislým) si ani mačiatko metánový prdík neuprdne, nech by boli štátnymi nominantmi v energetických podnikoch hoci aj Remišová s Jurinovou a Blahovou.

Pointa? Na ÚRSO nemajú priamy vplyv ani energetické podniky so štátnymi nominantmi, ani minister hospodárstva. Zato jeho radu (ktorá je výkonným orgánom ÚRSO) môže odvolať ten, kto jej členov menoval: tri kusy prezident, tri kusy parlament. Ale ak si pán Matovič naozaj myslí, že i za toto je zodpovedný Fico, tak už naozaj neviem k čomu by som ho prirovnal… Overiť si to môže každý, kto si dokáže vyhľadať a prečítať znenie zákona 250/2012 Z.z.

Vážený volič Igora Matoviča!

Si ešte stále presvedčený, že si svoj hlas v parlamentných voľbách venoval tomu správnemu človeku?

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1909580x
Priemerná čítanosť článkov: 5246x

Autor blogu