Založ si blog

Ako sa vyrába demagógia v mienkotvornom denníku

Uhorková sezóna sa nepriaznivo prejavila dokonca aj na úrovni článkov mienkotvorného denníka SME. Človek by povedal, že je ťažko klesnúť pod celoročne prezentovanú úroveň tohto profesionálneho výrobcu pravdy, no stáva sa. Bohužiaľ, až príliš často.

Ako napríklad v tomto článku. To čudo sa síce tvári ako článok prevzatý z TASR, ale pozrime sa na to podrobnejšie a porovnajme – originál článku je tu.  Hneď nás zaujme titulok. Pôvodný:

Legislatívne najaktívnejší poslanci sú Matovič, Jurzyca a Kiššová

No a novotvar zo SME:

Až 30 poslancov Smeru nepodalo zatiaľ žiaden návrh zákona
Vidíte ten rozdiel? A cítite ho? Titulky, alebo zahraničným slovom headlajny, predsa pritiahnu zrak, upútajú, navodia dojem, predávajú! Prvý nadpis len prosto konštatuje stav. No a ten druhý sa zameriava na poslancov Smeru-SD a ich „lenivosť“ strká čitateľovi prvoplánovo pred oči. Ako sa to nazýva, milí absolventi štúdia masmediálnej komunikácie? Žeby manipulácia?

Samotné konštatovanie – aj keď manipulatívne – by sme (alebo SME?) dokázali ospravedlniť. Lenže patrí k nemu aj prvá vetička v článku TASR, citujem:

Od parlamentných volieb v marci 2016 schválil zákonodarný zbor celkovo 112 zákonov, z toho 90 vládnych a 22 poslaneckých.

Má nás upozorniť aj na skutočnosť, že v parlamente sa schvaľujú predovšetkým zákony vládne – čo je pomerne pochopiteľné, pretože vláda disponuje právom takzvanej zákonodárnej iniciatívy. A na podávanie zákonov je slušne vybavená, väčšina vládnych návrhov zákonov prechádza cez Legislatívnu radu vlády a cez pripomienkové konania. Tiež sa v návrhoch zvyknú rešpektovať súvislosti s programovým vyhlásením vlády. No a keďže opozícia vo vláde zastúpenie nemá, jej zástupcovia sú odkázaní len na zákonodárnu iniciatívu poslancov. Z tohto pohľadu je pomerne jednoduché dosiahnuť neuveriteľné čísla v počtoch podaných návrhov legislatívnych noriem – stačí, aby sa pod návrh podpísal celý poslanecký klub a hneď si každý z nich môže pridať zárez na pažbu.

Túto vetu však denník SME z pôvodného článku vynechal. Prečo? Nuž, je to jasné. Aby si nepobabral pracne vymyslený titulok, ktorým tak úderne (ale zároveň podprahovo) poukazuje na lenivosť poslancov vládnej koalície a predovšetkým Smeru.

Panie a páni v redakcii SME. Určite viete ako sa takýto postup nazýva, aj keď k pomenovaniam MANIPULÁCIA  a DEMAGÓGIA sa v súvislosti s vlastnou tvorbou priznávate len veľmi, veľmi neradi. A najradšej vôbec.

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1909585x
Priemerná čítanosť článkov: 5246x

Autor blogu