Založ si blog

O fašistoch sediacich na úradoch

Včera sme si pripomenuli výročie čohosi, na čo môžeme byť hrdí. Národné povstanie proti fašizmu, jeho 73. výročie. Je to naozaj významná dejinná udalosť, aj keď sa nájdu jedinci, ktorí tvrdia čosi iné. Ale nie o tom som chcel.

Nájdu sa totiž aj jedinci, ktorí históriu dokážu zneužiť na politikárčenie. A nie sú to jedinci ledajakí, je to napríklad šéf parlamentu, premiér a aj prvý občan Slovenskej republiky. Včera totiž popri spomienke na padlých zazneli i reči, ktoré do rámca osláv nepatrili. Reči o extrémistoch, šialencoch, hajlovaní a nastrážovaní. A ak si prezident dovolí v prejave spomenúť „fašistu sediaceho na úrade v Banskej Bystrici“, tak výrazne prekročil hranicu deliacu seriózny prejav od bulváru.

Možno sa dá aspoň čiastočne pochopiť, no nie ospravedlniť, postoj premiéra a predsedu parlamentu. Predsa len, sú predsedami politických strán a blížia sa regionálne voľby. A aj vo svojich prejavoch boli trochu opatrnejší a slová vážili trošku viac. Pán prezident však zašiel priďaleko, jeho prejav sa možno dá označiť za čin dožadujúci sa podania trestného oznámenia. Ono asi nie je celkom kóšer označiť za fašistu človeka, ktorý bol zvolený v riadnych voľbách do parlamentu i za bystrického župana a ktorého strana je riadne registrovaná na ministerstve vnútra. Okrem toho označenie „fašista“ si vyžaduje serióznu dávku dôkazov podporujúcich toto tvrdenie – má ich pán prezident k dispozícii?

Predchádzajúce slová by mohli vyvolať zdanie, že som oddaným fanúšikom Kotlebovej grupy. Nie, nie je to tak. Lenže ak si má človek zachovať aspoň minimálnu dávku objektivity, tak nesmie prehliadať ani veci, ktoré by možno aj prehliadnuť mohol a chcel.

Každodenné haiku XXIII

18.03.2024

Tráva zbujnela, rozrástla sa do výšky. Prišiel čas kosiť? © spozabukakuk Použitý obrázok je z verejne prístupných zdrojov. Jeho nekomerčné použitie je v súlade s §§37, 38 a 39 Autorského zákona 185/2015 Z.z.

Každodenné haiku XXII

17.03.2024

Ružový súmrak prifarbí kvet sakury i magnólie. © spozabukakuk Použitý obrázok je z verejne prístupných zdrojov. Jeho nekomerčné použitie je v súlade s §§37, 38 a 39 Autorského zákona 185/2015 Z.z.

Každodenné haiku XXI

16.03.2024

Spln mesiaca rozžiari noc milencom i vlkolakom © spozabukakuk Použitý obrázok je z verejne prístupných zdrojov. Jeho nekomerčné použitie je v súlade s §§37, 38 a 39 Autorského zákona 185/2015 Z.z.

Tádž Mahal, mReportér

Jeden z novodobých divov sveta, ktorý stavali viac ako dvadsať rokov. Majestátna stavba je považovaná za symbol Indie

19.03.2024 05:00

Nášmu mReportérovi sa podarilo zachytiť pekné zábery priamo z Indie.

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 354
Celková čítanosť: 1889909x
Priemerná čítanosť článkov: 5339x

Autor blogu