Založ si blog

Sila a inteligencia Tomahawkov

Atak spojencov na Sýriu bol vraj extrémne úspešný. Možno sa za úspech považuje, keď na cieľ doletí 30% „silných a inteligentných“ rakiet, aj keď niekto by v takom prípade mohol mať o ich sile a inteligencii dosť vážne pochybnosti. Stačilo rečí, radšej raz vidieť ako stokrát počuť:

Toto je vraj výsledok útoku na chemické laboratórium vyrábajúce bojové otravné látky. Galériu niekoľkých ďalších obrázkov nájdete TU. Zdroj fotografií: TASR/AP.

Zdá sa to byť celkom jasné – len kôpka ruín, kam zatne Trump Tomahawk, tam už nič neporastie. Dovolím si však napriek tomu vysloviť niekoľko pochybností.

Netýkajú sa ani tak faktu, že sa fotograf hýbe po objekte bez akejkoľvek protichemickej ochrany – to sa ešte ako tak dá vysvetliť binárnym charakterom niektorých vojenských chemikálií (ich toxický účinok sa dosahuje až po zmiešaní dvoch samostatných zložiek). Všimnime si však niečo oveľa primitívnejšie: v objekte sa nenachádzajú žiadne pozostatky vybavenia – žiadny nábytok, žiadne laboratórne zariadenie. Človek by čakal, že budú viditeľné aspoň zuhoľnatené zvyšky po požiari nejakých horľavých materiálov, trebárs kancelárskeho papiera. OK, aj to sa ešte s odratými ušami dá vysvetliť – hneď po prvej hrozbe to zákerný Asad dal okamžite všetko evakuovať. Dosiahol naozaj presvedčivý efekt, pretože z objektu dal demontovať aj všetky okná… Alebo snáď niekto postrehol na fotkách aspoň zbytok okenného rámu alebo nejaký sklenný črep? Mali by sme sa pokúsiť objasniť to tvrdením, že pri výrobe otravných látok sa využívala prirodzená ventilácia priestorov a okná by tomu len prekážali? Nie, až takých volov zo seba robiť nebudeme.

Skrátka a stručne: zbombardovaná bola len neužitočná ruina, schátralý betónový skelet bez akéhokoľvek významu. Úsilie hodné vypálenia 103 inteligentných a silných rakiet v hodnote stoviek miliónov dolárov?

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Ján Mazák / Ján Gandžala /

Súdnu radu dočasne vedie jej podpredseda Ján Gandžala

19.04.2024 11:56

Termín voľby nového predsedu Súdnej rady SR zatiaľ neoznámili.

francúzsko, polícia

Vo Francúzsku zomrela školáčka na infarkt, útočník predtým pobodal jej spolužiačky

19.04.2024 11:55

Škola bola uzavretá po útoku muža s nožom na dvojicu školáčok.

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05, aktualizované: 12:03

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1908329x
Priemerná čítanosť článkov: 5243x

Autor blogu