Založ si blog

O veľkých a Veľkých Slovákoch

Vraj ktorý Slovák je najväčší… Týmto nás masírujú upútavky v médiách a pokúšajú nás, aby sme sa vyslovili, aby sme i my označili toho svojho najväčšieho. Panem et circenses, chlieb a hry – toto mocní odjakživa ponúkali masám, aby ich aspoň na chvíľu zaujali vecami nepodstatnými. Tvárme sa chvíľu, že im to žerieme. Pristúpme na ich hru a rozoberme toho najväčšieho Slováka na drobné. Nejaké predbežné výsledky už máme k dispozícii, oprime sa o ne.

  • Koho môžeme za Slováka pokladať? Toho, kto sa narodil na Slovensku? Kto je občanom Slovenskej republiky? Kto je Slovákom po matke a otcovi, koho materinská reč je slovenčina? Viac kritérií slovenskosti mi už nenapadá, aj keď možno nejaké ešte sú. V každom prípade viacero ašpirantov na titul Maxima Slovaca nevyhovuje ani jednému z nich. Napríklad solúnski bratia Konštantín a Metod, alebo Jej Veličenstvo Mária Terézia, napriek ich nespornému prínosu k histórii Slovenska. Príklad opačný: velikán maďarskej poézie i histórie Sándor Petőfi sa medzi nomináciami na najväčšieho Slováka nevyskytuje – aj keď je slovenského pôvodu…
  • Máme aj niekoľko Slovákov, ktorých sme napriek ich nespornej slovenskosti a napriek ich výraznému vplyvu na Slovensko z hodnotenia vylúčili. Kontumačne. Hovorilo sa síce iba o prvom slovenskom prezidentovi Jozefovi Tisovi, no určite by sme vedeli pomenovať viacerých. V súvislosti s vojnovým slovenským štátom mi hneď napadne zaujímavá figúra ministra vnútra Šaňa Macha. Svetoznámou je i čachtická grófka Alžbeta Báthoryová.
  • Čo máme rozumieť pod prívlastkom „najväčší“? Asi to nebude telesná výška, v takom prípade by bol jedným z jasných favoritov so svojimi 208 centimetrami Stano Kropilák, nedávno uvedený do siene slávy slovenského basketbalu. Najvhodnejším prívlastkom by možno boli adjektíva „najužitočnejší“, „najvýznamnejší“, snáď najdôležitejší. Významovo síce nie sú úplne totožné, no každý z nich je výstižnejší ako „najväčší“. Keď už pre nič iné, tak pre vylúčenie klzkého dvojzmyslu o Slovákovi s najväčším.
  • Pokritizujme trochu aj stovku užších nominácií. Niektoré mená sú nespochybniteľné a právom patria do panteónu slovenských osobností. Štúr, Štefánik, Matúš Čák, Husák, Hlinka, Dubček… Čo tam však pre pána boha robia televízni moderátori, populárni speváci, alebo športovci? Ich sláva je podenková, možno o desať rokov po nich ani pes neštekne a ich meno zapadne do hlbokého zabudnutia. Mám veľmi rád Mariku Gombitovú, je to pani speváčka a jej hlas prinášal a stále prináša poslucháčom potechu srdca a pohladenie duše. Stáva sa tým veľkou Slovenkou? Výborných spevákov mala každá doba, no vedel by niekto pomenovať niektorého pevca spred sto rokov? Športovci? Prečo máme velebiť niekoho, kto vie výborne kopať do lopty alebo rýchlejšie ako ostatní zabehne 10 kilometrov? Adela Vinczeová je osobnosť, no proti označeniu „veľká Slovenka“ by pravdepodobne ako prvá protestovala ona samotná.
  • V nomináciách chýbajú mená, ktorým by najlepšie svedčal prívlastok usilovný, pracovitý, schopný. Kam sa podel, milí ekologicky uvedomelí voliči, otec moderného lesníctva Jozef Dekret Matejovie? Geniálny polyhistor Matej Bell z Očovej? Kartograf, inžinier a rektor banskej univerzity v Banskej Štiavnici Samuel Mikovíni? Profesor Aurel Stodola? Pavol Jozef Šafárik? Predseda uhorskej vlády Július Andrásy? Tento zoznam, ktorý sa vôbec nepokladá za úplný, svedčí o jedinom: o svojej histórii a o svojich slávnych rodákoch vieme skutočne málo. A doceniť ich zásluhy nedokážeme vôbec.

Peknú blbosť sme si vymysleli pre pobavenie Slovače. A najväčšia sranda na tom je, že to robíme v britskej licencii…

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1908551x
Priemerná čítanosť článkov: 5243x

Autor blogu