Založ si blog

O vplyvných európskych osobnostiach. . .

Spravodajský server Politico zaradil medzi najvplyvnejšie osobnosti aj slovenskú prezidentku Zuzanu Čaputovú. Čo by na prvý pohľad vyzeralo ako úžasná správa pre Slovensko, keby… Keby si každý racionálne uvažujúci človek nepoložil triviálnu otázku:

Za čo, preboha?

Tejto okolnosti sú si veľmi dobre vedomé aj mienkotvorné denníky, i tento náš prinesol o tom správu a nepovolil pod článkom diskusiu. Pre istotu… Pani prezidentka je vo funkcii pol roka a absolvovala za ten čas niekoľko povinných prezidentských jázd, oficiálnych návštev v zopár krajinách. Na čo okrem vlastných módnych kreácií a niekoľkých vetovaných zákonov slovenského parlamentu mala ako vplyvná európska osobnosť vplyv?

Podívajme sa však priamo na zdroj a pozrime sa v akej spoločnosti sa naša „vplyvná“ pani prezidentka ocitla. Popri nesporne vplyvných osobnostiach typu Angela Merkelová, Emmanuel Macron, Vladimír Putin, Christine Lagardeová sú tam aj tváre pre nás úplne neznáme. A aj zopár veľmi veselých typov, napríklad Greta Thunbergová, alebo Carola Racketeová – to je kapitánka lode s utečencami, ktorá takmer potopila taliansky policajný čln. Veľmi vtipne pôsobí i zaradenie Borisa Johnsona, ktorý by sa vplyvu na Európu veľmi rád úplne zbavil, ktorý si nevie dať rady s vlastnou krajinou a je veľmi otázne ako dopadne v blížiacich sa predčasných britských voľbách.

No a prezývka, ktorú našej pani prezidentke Politico vymyslelo, ma dostala do kolien: The role model… Najvýstižnejším prekladom sa mi zdá slovné spojenie „úloha modelky“. Pričom jedným z významov anglického „model“ je aj atrapa.

Je mi v podstate jedno kto za týmto počinom stojí a kto ho platí – pretože byť vplyvnejšou osobnosťou ako napríklad anglická kráľovná, alebo generálny tajomník OSN sa len tak bez (vplyvnej európskej) tlačenky nedá. Myslím si však, že Politico sa týmto skutkom zaradilo medzi portály venujúce sa úplne inému žánru ako politike.

Kabaretu, burleske, fraške.

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

Susko

Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní, tvrdí Susko

25.04.2024 15:05

Šéf rezortu Boris Susko nerozumie, prečo by ministerstvo nemalo na kontrolu procesu nárok.

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1910104x
Priemerná čítanosť článkov: 5248x

Autor blogu