Založ si blog

Predčasne sa zvolebnieva

Smer-SD sa nám ide rozpadnúť… Po včerajšom vyhlásení Pellegriniho a spol. sa to zdá byť jasné. Ale prečo takto razantne, prečo s takým chvatom? Je potrebné znásilňovať termín smeráckeho republikového snemu? Nie je jedno, či bude teraz, o dva týždne, alebo v auguste? Nuž, logika nepustí: predčasné voľby sú na spadnutie a na vytvorenie prípadnej novej politickej strany Pellegriniho a spol. , ktorá by v nich mohla reálne konkurovať, nezostáva veľa času.

V tejto súvislosti sa zdá byť pochopiteľná aj Pellegriniho výzva adresovaná Ficovi: Odstúp! Ono to zrejme nie je myslené celkom vážne, Pellegrini predsa nemôže seriózne predpokladať, že sa Fico pokaká a zloží úrad. Je to myslené skôr ako zámienka – aby nebolo potrebné čakať až do snemu, aby bolo možné utiecť skôr.

Na jednej strane je podobný vývoj logický – politické strany nie sú večné monumenty čejsi ideológie, tvoria ich ľudia a tí sa menia. Čo do počtu i čo do kvality. Menia sa ich názory a postoje – a extrémne dôležitú rolu hrajú i osobné ambície.

No na strane druhej sa rozpadá zjednotená ľavica. Ficovo dielo, ktoré mu pravičiari úprimne závideli a márne sa pokúšali napodobniť ho na pravej strane politického spektra.

Aké by mohlo mať podobné, zatiaľ fiktívne  štiepenie dôsledky? Je ťažké byť prorokom, no niekoľko scenárov sa dá predpovedať:

  • dve (aspoň teoreticky) ľavicové strany by žili bez problémov a animozít vedľa seba. A boli by prirodzenými koaličnými partnermi. V takom prípade sa dá čakať, že táto časť politického spektra sa posilní, volič silne zaujatý voči Ficovi má šance realizovať sa volením liberálnejšieho usmievavého Pellegriniho. V tomto prípade by platilo, že 1+1 je viac ako 2
  • jedna z dvoch polovíc bývalého Smeru by bola výrazne životaschopnejšia a časom by vytlačila zo scény polovicu druhú. Osobne si myslím, že toto je najmenej pravdepodobný scenár, ktorý by uškodil obom. Neverím, že Fico len tak ľahko zmizne zo scény, má svojich skalných voličov, ktorí ho nepustia a neopustia. Niečo podobné sme zažili v prípade KDH – opustil ho Šimko so svojimi „slobodnými“, utiekol Klepáč s SKDH, zdrhol Lišic a skúšal to s Novou… KDH však zostalo, no postupne slablo, dnes je tesne mimo parlamentu.
  • fúzia Pellegriniho krídla s niektorou liberálnou stranou. Do úvahy pripadá Druckerova Dobrá voľba, alebo Progresívne Slovensko. Druckera však má vraj niekoľko vplyvných pellegríniovcov hlboko v žalúdku a je počuť kuvikov, ktorí tvrdia, že tadiaľto je cesta zarúbaná. Žeby Truban? Nuž, Pánboh s nami a zlé preč.

Pustil som si fantáziu na špacír. Netuším čo bude, slovenský volič je …. čudný. A jeho činy sú nepredpovedateľné. Jedno sa však predpovedať dá – po aktuálnej skúsenosti s premiérovaním pána Matoviča sa dá vysloviť prognóza, že zanedlho dopremiéruje, a že premiéroval prvý a posledný krát. A čo napísať k možnému rozpadu Smeru? Snáď je vhodný citát:

Hviezdy netušia, že tvoria súhvezdie.
Jean Cocteau

Každodenné haiku XXX

27.03.2024

Bol veterný deň. Podvečer je sfarbený do karmínova. Použitý obrázok je z verejne prístupných zdrojov. Jeho nekomerčné použitie je v súlade s §§37, 38 a 39 Autorského zákona 185/2015 Z.z. © spozabukakuk

Každodenné haiku XXVIII

24.03.2024

Hľa, ochranári! Toto spáchal lykožrút s vašou pomocou. Použitý obrázok je z verejne prístupných zdrojov. Jeho nekomerčné použitie je v súlade s §§37, 38 a 39 Autorského zákona 185/2015 Z.z. © spozabukakuk

Každodenné haiku XXVII

23.03.2024

Malé Karpaty pod hradbou temných mrakov. Prísľub mokrých dní. Použitý obrázok je z verejne prístupných zdrojov. Jeho nekomerčné použitie je v súlade s §§37, 38 a 39 Autorského zákona 185/2015 Z.z. © spozabukakuk

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 360
Celková čítanosť: 1895397x
Priemerná čítanosť článkov: 5265x

Autor blogu